Wat zijn altcoins?

Als je denkt aan crypto dan is Bitcoin waarschijnlijk het eerste wat bij je op komt. Maar wist je dat naast Bitcoin er meer dan 10.000 andere cryptocurrencies bestaan? Deze noemen we altcoins. Daar waar Bitcoin gericht is op het verbeteren van het betalingssysteem lossen altcoins tal van andere maatschappelijke en bedrijfsmatige problemen op.

Duik je in de wondere wereld van de crypto dan kom je al snel de term altcoins tegen. Omdat Bitcoin als grondlegger van cryptocurrencies wordt gezien, zijn alle andere cryptocurrencies de alternatieven. Anders gezegd iedere cryptocurrency, behalve Bitcoin is een altcoin. Dit staat voor alternative coins; oftewel Bitcoin alternative.

Bitcoin was de eerste munt die op de markt kwam en alle crypto’s die volgden zijn alternatieven voor Bitcoin. Altcoins hebben als je het zo bekijkt voornamelijk als doel om een beter alternatief te zijn voor Bitcoin. Dit doen ze door bijvoorbeeld een snellere verwerkingstijd, lagere energieconsumptie of lagere kosten te hebben. Voor de meeste cryptocurrencies geldt dat ze niet slechts een kopie zijn van de Bitcoin onder een andere naam.

Sommige cryptocurrencies zijn afgeleid van de Bitcoin blockchain. Maar de meeste hebben hun eigen blockchain en protocol. De bekendste zijn Ethereum en XRP. Deze altcoins beschikken net als Bitcoin over alle eigenschappen om als valuta te dienen en zijn gemaakt om betalingen mee te doen. Het duurde even na de lancering van Bitcoin voordat men doorhad wat de mogelijkheden waren van de nieuwe valuta en de Blockchain technologie. Omdat Bitcoin open source is, hoefde partijen die een nieuwe cryptocurrency wilde maken niet opnieuw het wiel uit te vinden. Hierdoor hebben verschillende altcoins ervoor gezorgd dat de scripts en technologie van de blockchain verbeterde.

Vergelijk direct verschillende altcoin aanbieders of lees meer over de eigenschappen van altcoins. Ook leer je hoe je bepaald welke altcoins je het beste kunt kopen. 

Wat is het verschil tussen Bitcoin en altcoins?

Het verschil met Bitcoin is dat de ene crypto, Bitcoin, aan de basis staat van alle anderen. Maar Bitcoin geldt als grondlegger. Dat is het belangrijkste verschil. Naar verloop van tijd werden voornamelijk de verschillen van de onderliggende techniek groter. Tegenwoordig zijn lang niet alle altcoins bedoeld om als cryptovaluta te functioneren. Zo zijn er de populaire NFT tokens die als uniek eigendomscertificaat fungeren. Maar er zijn ook tal van DEFI (decentralized finance) gerelateerde altcoins. Bijna iedere coin probeert met haar onderliggende techniek wel een maatschappelijk of bedrijfsmatig probleem op te lossen. Al zullen er altijd genoeg coins rondcirculeren die weinig toegevoegde waarde bieden.

Waarom investeren in altcoins?

De hoge koers van Bitcoin schrikt nieuwkomers op de markt soms af. Hoewel je niet een hele bitcoin hoeft te kopen, is dit vaak een reden waarom mensen naar altcoins gaan kijken. Men ziet de verschillende altcoins met name als een goedkoper alternatief met meer groeipotentie. Vooral beginners hebben daarom interesse.

Lage market cap

Het succes van je investering in cryptocurrencies hangt simpelweg af van de koersontwikkeling van de munt waarin je hebt geïnvesteerd. De potentiele stijging van de koers, en de vraag die hier vanuit de markt voor nodig is hangt af van de market cap van de munt. Market cap van een munt staat voor de totale waarde van alle munten of tokens die op dat moment in omloop zijn. Oftewel, huidige prijs x aantal munten in omloop. Hoe lager de market cap, des te minder geld er nodig zal zijn vanuit de markt om de koers te doen stijgen. De individuele market cap van een altcoin is over het algemeen slechts een fractie van de market cap van Bitcoin. Daardoor zijn de mogelijke winsten aanzienlijk groter en het bedrag dat daarvoor geïnvesteerd moet worden lager. Met name voor beginners is dat wat investeren in altcoins zo aantrekkelijk maakt. Meer risico, maar hogere potentiele winsten.

Bedenk je eens hoe het was geweest als je in Bitcoin was ingestapt toen deze nog maar $ 0,05 waard was. In theorie kan dit met iedere cryptocurrency gebeuren.

ethereum chart

Mining altcoins

Anders dan Bitcoin kan je altcoins nog relatief gemakkelijk minen. Transacties op de blockchain worden goedgekeurd door computers. Die krijgen hier een beloning voor. Dit proces wordt mining genoemd. Bitcoin mining is voor de gemiddelde mensen al lang niet meer mogelijk. De kosten van de apparatuur en energie zorgen ervoor dat het niet meer winstgevend is om met één computer bitcoins te minen. Echter bij veel altcoins is dit nog wel realiseerbaar. Zelfs met een simpele huis-tuin-en-keuken-computer.

Welke altcoins kopen?

Natuurlijk vraag je jezelf af welke altcoins je nu het beste kan kopen. Die vraag kan je voor jezelf beantwoorden vanuit technische of fundamentele analyse. Bij technische analyse breng je belangrijke prijslevels in kaart, welke interessant zijn om te kopen. Denk hierbij aan support levels en demand zones. Maar ook het in kaart brengen van bullish prijspatronen helpt hierbij. Wat je het beste kan kopen worden dus bepaald door prijsontwikkeling. Bij fundamentele analyse kijk je vooral naar macro-economische omstandigheden. Rond welk type crypto verwacht je een toekomstige hype te zien? Denk hierbij aan de hype rondom DEFI en Metaverse altcoins, welke we in 2021 zagen. 

Solana chart

Altcoins koers

Het is belangrijk om de actuele koers van verschillende altcoins nauw te volgen. Zo zorg je ervoor dat je op tijd weet wanneer je altcoins moet kopen of verkopen. Goed om te weten is dat de ontwikkeling van de Ethereum koers vaak van groot belang is voor de richting die altcoins opgaan. Dat komt door de hoge market cap van Ethereum. De koers van de meeste altcoins volgt in de regel vaak de koers van ” het grote” Ethereum. Eenzelfde verband is waar te nemen tussen de koers van Bitcoin en de koers van Ethereum. 

Altcoin season

In veel gehoorde term is altcoin season. Dit staat voor een periode waarin altcoins een stuk beter presteren ten opzichte van Bitcoin. Je ziet dit terug aan het afnemen van de Bitcoin dominance. Dat wil niet zeggen dat Bitcoin in deze periode aan het dalen is. Vaak stijgt de prijs van Bitcoin, maar de prijzen van altcoins stijgen een stuk harder. Het is deze periode waarin doorgaans de mees bizarre positieve rendementen op crypto behaald kunnen worden.

In 2021 zagen we een altcoin season welke gepaard ging met de enorme hype rondom NFT tokens. In 2020 zagen we de populariteit van DEFI tokens sterk toenemen wat uiteindelijk leidden tot een altcoin season. Het toenemen van interesse rondom een bepaald type altcoins kan dan ook gezien worden als signaal dat er een nieuw altcoin season op komst is.

shibu chart

Welke altcoin kopen in 2022?

We geven je een aantal tips om te bepalen welke altcoins je het beste dit jaar kan kopen.

  • Bepaal het juiste moment om je posities van Bitcoin naar altcoins te verschuiven. Kijk hierbij naar de ontwikkeling van de bitcoin dominance. 
  • Doe onderzoek naar opkomende trends en innovaties in de markt. Wat wordt de volgende metaverse hype? Kies coins die gerelateerd zijn aan deze nieuwe opkomende hype.
  • Koop niet op het moment dat de hype in de markt al gaande is. Vaak ben je dan te laat en zullen je altcoins verliesgevend zijn.