Home Nieuws en guides Altcoins: wat zijn het?
Naast Bitcoin bestaan er ook altcoins. Maar wat zijn dit precies?

Altcoins: wat zijn het?

Als je denkt aan cryptocurrencies dan is Bitcoin waarschijnlijk het eerste wat bij je op komt. Maar wist je dat naast Bitcoin er meer dan 10.000 andere cryptocurrencies bestaan? Deze noemen we altcoins. Daar waar Bitcoin gericht is op het verbeteren van het betalingssysteem lossen altcoins tal van andere maatschappelijke en bedrijfsmatige problemen op.

Altcoins

Wat zijn altcoins?

Duik je in de wondere wereld van de cryptocurrencies dan kom je al snel de term altcoins tegen. Omdat Bitcoin als grondlegger van cryptocurrencies wordt gezien, zijn alle andere cryptocurrencies de alternatieven. Anders gezegd iedere cryptocurrency, behalve Bitcoin is een altcoin. Dit staat voor alternative coins; oftewel Bitcoin alternative.

Bitcoin was de eerste munt die op de markt kwam en alle crypto’s die volgden zijn alternatieven voor Bitcoin. Altcoins hebben als je het zo bekijkt voornamelijk als doel om een beter alternatief te zijn voor Bitcoin. Dit doen ze door bijvoorbeeld een snellere verwerkingstijd, lagere energieconsumptie of lagere kosten te hebben. Voor de meeste cryptocurrencies geldt dat ze niet slechts een kopie zijn van de Bitcoin onder een andere naam.

Sommige cryptocurrencies zijn afgeleid van de Bitcoin blockchain. Maar de meeste hebben hun eigen blockchain en protocol. De bekendste zijn Ethereum en XRP. Deze altcoins beschikken net als Bitcoin over alle eigenschappen om als valuta te dienen en zijn gemaakt om betalingen mee te doen. Het duurde even na de lancering van Bitcoin voordat men doorhad wat de mogelijkheden waren van de nieuwe valuta en de Blockchain technologie. Omdat Bitcoin open source is, hoefde partijen die een nieuwe cryptocurrency wilde maken niet opnieuw het wiel uit te vinden. Hierdoor hebben verschillende altcoins ervoor gezorgd dat de scripts en technologie van de blockchain verbeterde.

Wat is het verschil tussen Bitcoin en altcoins?

Het verschil tussen Bitcoin en altcoins is dat de ene crypto, Bitcoin, aan de basis staat voor alle anderen. Maar Bitcoin geldt als grondlegger, de oercrypto. Dat is het belangrijkste verschil. Naar verloop van tijd werden voornamelijk de verschillen van de onderliggende techniek groter tussen Bitcoin en altcoins. Tegenwoordig zijn lang niet alle altcoins bedoeld om als cryptovaluta te functioneren. Zo zijn er de populaire NFT tokens die als uniek eigendomscertificaat fungeren. Maar er zijn ook tal van DEFI (decentralized finance) gerelateerde altcoins. Bijna elke altcoin probeert met haar onderliggende techniek wel een maatschappelijk of bedrijfsmatig probleem op te lossen. Al zullen er altijd genoeg altcoins rond circulleren die weinig toegevoegde waarde bieden.

Waarom investeren in altcoins?

De hoge koers van Bitcoin schrikt nieuwkomers op de markt soms af. Hoewel je niet een hele bitcoin hoeft te kopen, is dit vaak een reden waarom mensen naar altcoins gaan kijken. Men ziet de verschillende altcoins met name als een goedkoper alternatief. Vooral beginners kijken vanwege deze reden naar altcoins.

Lage market cap

Het succes van je investering in cryptocurrencies hangt simpelweg af van de koersontwikkeling van de munt waarin je hebt geïnvesteerd. De potentiele stijging van de koers, en de vraag die hier vanuit de markt voor nodig is hangt af van de market cap van de munt. Market cap van een munt staat voor de totale waarde van alle munten of tokens die op dat moment in omloop zijn. Oftewel, huidige prijs x aantal munten in omloop. Hoe lager de market cap, des te minder geld er nodig zal zijn vanuit de markt om de koers te doen stijgen. De individuele market cap van een altcoin is over het algemeen slechts een fractie van de market cap van Bitcoin. Daardoor zijn de mogelijke winsten aanzienlijk groter en het bedrag dat daarvoor geïnvesteerd moet worden lager. Met name voor beginners is dat wat investeren in altcoins zo aantrekkelijk maakt. Meer risico, maar hogere potentiele winsten.

Het is voor iedereen leuk om in deze alternatieve cryptomunten te handelen. Voor ieder type handelaar, of je nou een HODLer of een true trader bent. Door de lage kosten bouw je binnen no time al een aardig portfolio op als je investeert in verschillende cryptocurrencies. Bedenk je eens hoe het was geweest als je in Bitcoin was ingestapt toen deze nog maar $ 0,05 waard was. In theorie kan dit ook met één van de andere cryptocurrencies gebeuren.

Mining is toegankelijker

Anders dan Bitcoin kan je deze alternative coins nog relatief gemakkelijk minen. Transacties op de blockchain worden goedgekeurd door computers. Die krijgen hier een beloning voor. Dit proces wordt mining genoemd. Bitcoin mining is voor de gemiddelde mensen al lang niet meer mogelijk. De kosten van de apparatuur en energie zorgen ervoor dat het niet meer winstgevend is om met één computer bitcoins te minen. Echter bij veel altcoins is dit nog wel realiseerbaar. Zelfs met een simpele huis-tuin-en-keuken-computer.

Voordat je in altcoins stapt, verdiep je dan wel in welke soorten je hebt. Iedereen die een beetje technisch onderlegd is kan een altcoin creëren. Dat heeft ook de interesse van fraudeurs gewekt.