Home Nieuws en guides Bitcoin koers: voorspelling februari 2023

Bitcoin koers: voorspelling februari 2023

Een korte terugblik op afgelopen maand

Sinds onze laatste maandupdate van januari beweegt de Bitcoin koers nog steeds in dezelfde price range die we destijds benoemden. Ironisch genoeg zijn de laatste weken alles behalve saai geweest. Maar ondanks de vele prijspieken die we zowel naar boven als naar beneden hebben gezien staat de koers van Bitcoin op ongeveer hetzelfde niveau als een maand geleden. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat de prijs tot twee keer toe range high heeft aangetikt. Vervolgens heeft er verdere neerwaartse prijsontwikkeling plaatsgevonden. Zoals gezegd was de zone rond de 25.2K dollar een prima moment om je posities in Bitcoin af te schalen. Vanuit technisch perspectief blijft ons advies dan ook om onderstaande price range aan te houden. Waarbij de range low rond de zone van 18K dollar en de range high rond de zone van 25.2K dollar momenten zijn om actie te ondernemen.

terugblik feb 2023

Toenemende onrust op de aandelenmarkt

Op dit moment zien we nu ruim drie maanden sterk dalende koersen op de aandelenmarkt. Historisch gezien is het koersverloop van Bitcoin sterk gecorreleerd met het koersverloop van de Nasdaq, de Amerikaanse beurs. Hoewel deze correlatie de laatste tijd minder sterk lijkt te zijn is dit wel een ontwikkeling waar we onze aandacht op moeten houden. Een continuerende dalende trend op de beurs kan uiteindelijk ook roet in het eten voor Bitcoin gooien.

Huidige economische situatie en de impact op Bitcoin

Onze trouwe lezers weten inmiddels dat het rentebeleid van de US van sterke invloed is op het koersverloop van Bitcoin. Kortgezegd geven hoge rentes de economie minder ruimte omdat de hoeveelheid geld wat in omloop is wordt geremd. Lage rentes worden gebruikt om de economie aan te jagen. Geld lenen wordt goedkoper, en geld sparen wordt minder interessant. Deze situatie is voor financial assets als Bitcoin het meest interessant. Dit komt omdat de opbrengsten vanuit assets waar rente opbrengsten uit voort vloeien minder aantrekkelijk worden. Beleggers gaan vervolgens op zoek naar alternatieven.

De laatste maanden heeft de Amerikaanse FED de rente niet verder verhoogd. En recent deze zelfs verlaagd. We hebben gezien dat dit gunstig heeft uitgepakt voor de koers van Bitcoin. Om iets te kunnen zeggen over het verdere koersverloop van Bitcoin is het dus zinvol om een inschatting te maken van het toekomstig rentebeleid van de Amerikaanse FED. Uiteindelijk is het doel van de renteverhogingen geweest om de economie te remmen. Dat dienen we terug te zien in een dalende inflatie en toenemende werkloosheid. De laatste maanden zagen we inderdaad een dalende inflatie, maar de werkloosheid is nog steeds enorm laag. De vraag is dus of het recente rentebeleid voldoende toereikend is geweest. Hoewel er inmiddels bij grote concerns als Meta en Twitter flinke ontslagrondes zijn doorgevoerd is het nog steeds wachten op grote ontslagrondes in de markt. Daarbij zagen landen als Frankrijk en Spanje de inflatiecijfers afgelopen maand juist weer stijgen. Het is daarom niet ondenkbaar dat het rentebeleid andermaal wordt herzien en rentes in de toekomst weer verder verhoogd worden. Met als doel een schokeffect creëren wat de economie weer verder tot rust moet brengen.