Home Nieuws en guides Bitcoin koers: voorspelling februari 2024

Bitcoin koers: voorspelling februari 2024

Bitcoin ETFs goedgekeurd

In onze vorige maandupdate hebben we stilgestaan bij de mogelijke goedkeuring van de eerste Bitcoin ETF. Op 10 januari was het dan eindelijk zover. De Amerikaanse SEC gaf goedkeuring voor verschillende ETFs. Fondsen van prominente beheerders zoals ARK Invest & 21Shares, Bitwise, Invesco Galaxy, WisdomTree, Valkyrie, BlackRock, VanEck, Fidelity, Hashdex, Franklin Templeton, en Grayscale hebben groen licht gekregen van de SEC. En kunnen daarmee direct op de beurs verhandeld worden.

Deze bitcoin ETFs bieden beleggers direct toegang tot bitcoin via een gereguleerd financieel product. Dit is een veiligere en toegankelijkere manier om in  bitcoin te investeren. 

Een spot bitcoin ETF volgt de daadwerkelijke prijs van bitcoin, in tegenstelling tot derivaten of futures. Dit betekent dat bij elke aankoop van ETF-aandelen, de fondsbeheerder overeenkomstig bitcoins moet kopen. Waardoor beleggers indirect kunnen deelnemen in de bitcoinmarkt. en zonder zich zorgen te hoeven maken over de opslag en beveiliging van hun crypto-activa.

De goedkeuring van de bitcoin ETFs door de SEC is een significante stap voorwaarts voor de gehele cryptosector. Het biedt institutionele en particuliere beleggers een nieuwe gereguleerde manier om in bitcoin te investeren. Dit kan leiden tot een toename in de vraag naar bitcoin. En potentieel een positief effect hebben op de koers van bitcoin. Bovendien kan dit besluit de weg vrijmaken voor meer crypto-gerelateerde financiële producten op de reguliere markten. En bijdragen aan de verdere adoptie van crypto.

We hebben de bitcoin koers de laatste maanden van vorig jaar flink zien stijgen. Dit werd voornamelijk gevoed door speculaties rondom een mogelijke goedkeuring van bitcoin ETFs. Uiteindelijk topte de koers van bitcoin rond de 47.000 dollar ten tijde van de goedkeuring op 10 januari. Het bleek een kortstondig sell-the-news event. Want na de goedkeuring zagen we voornamelijk een dalende koersontwikkeling. Op het moment van schrijven staat de bitcoin koers op 43.000 dollar.

Wat kunnen we de komende periode verwachten?

We bevinden ons op dit moment niet in de meest spannende periode. We zien dat de price range, welke sinds begin december vorig jaar is gevormd, nog steeds in tact is. Mooi om te zien is dat er inmiddels twee deviations hebben plaatsgevonden. De eerste in aanloop van de ETF goedkeuring rond 10 januari. En een tweede rond 23 januari. 

 

Wanneer we hier op terugkijken zijn dit ook logische momenten dat market makers hun werk doen. Op 10 januari schiet de koers omhoog uit de price range. Gevoed door het positieve nieuws van de ETF goedkeuring. Dit is het moment dat mensen veelal euforisch zijn geworden. Vervolgens wordt een daling ingezet waarbij de koers wederom uit de price range schiet. Hier slaat de angst van een sell-the-news event toe. Gelukkig zagen we direct hierna een sterke reclaim van de price range, wat een krachtig signaal is. Op dit moment zal de koers dus voornamelijk verder bewegen tussen de 40.200 en 44.600 dollar. Het is voor nu wachten op het breken van range low of range high. Dat zal meer informatie geven over de richting van verdere koersontwikkeling. Tot die tijd dus even op de handen zitten.