Home Nieuws en guides Bitcoin koers: voorspelling november 2022

Bitcoin koers: voorspelling november 2022

Een terugblik op het verloop van de Bitcoin koers van afgelopen maand.

De belangrijkste gebeurtenis van afgelopen maand was de ondergang van crypto exchange FTX. Een direct gevolg was de flinke koersdaling die we terugzagen bij Bitcoin en verschillende altcoins. FTX was de op een na grootste crypto exchange ter wereld, en het gegeven dat van de een op andere dag een partij als deze kan omvallen gaf veel onrust op de markt. Het is vooral de manier waarop FTX is omgevallen die ervoor zorgde dat veel investeerders hun vertrouwen verloren in crypto. Nadat bleek dat FTX verbonden was aan Alameda research ontstond onrust over de mate van liquiditeit van het bedrijf. Dat werd versterkt op het moment dat concurrent Binance haar posities FTX tokens begon te verkopen. Met als gevolg een algehele bankrun, waarbij klanten in korte tijd zoveel mogelijk FTX tokens gingen verkopen. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een faillissement. Nu blijkt dat een groot deel van geld van klanten is gebruikt voor externe investeringen. Het feit dat dit geruime tijd onopgemerkt is gebleven heeft de markt in een zwart daglicht gezet.

Inflatiecijfers 10 november                                                                                           Vanwege de tumult die is ontstaan rondom FTX zouden we bijna vergeten dat deze maand wederom een update is geweest van de actuele inflatiecijfers in de US. De bekendmaking van deze cijfers heeft veelal een sterke invloed op de koers van Bitcoin. We zagen dat de werkelijke inflatiecijfers lager uitvielen dan vooraf was verwacht. Normaliter zou dit een sterke positieve impuls aan crypto markt geven, maar de onrust in de markt vanwege het faillissement van FTX heeft dit volledig teniet gedaan.

bitcoin koers voorspelling november 2022

Wat gaat de bodem van Bitcoin zijn?

Een ding is zeker, en dat is dat we steeds dichterbij een tijdelijke bodem van Bitcoin gaan komen. Historisch gezien worden bodems altijd gevormd op momenten waar:

  • Er veel negatieve verkoopdruk is geweest.
  • Er veel onrust in de markt heerst.
  • Veel traders en investeerders uitstappen en de markt verlaten.
  • Een macro-economisch event heeft gezorgd voor een sterke koersdaling.

                                                                                                                                                                Zo werd in 2014 een bodem gevormd nadat veel investeerders hun geld waren verloren door een hack van handelsplatform MT Gox. In 2018 werd een tijdelijke bodem gezet na veel negatief nieuws rondom een verbod op Bitcoin vanuit China. En in 2020 zagen we de Bitcoin koers bodemen na de uitbraak van de coronapandemie. Het zou dus zomaar kunnen dat het faillissement van FTX de trigger gaat zijn voor een tijdelijke bodem in 2022. 

Vanuit macro-economisch perspectief zijn er zowel argumenten voor als tegen een aanstaande bodem. Wanneer we kijken naar de ontwikkeling van de inflatiecijfers in de US dan zien we een trendverandering. Van een oplopende inflatie zijn we inmiddels beland in een afnemende inflatie. Een gevolg hiervan zal zijn dat de FED haar rentebeleid zal gaan aanpassen, en dat toekomstige verhogingen van de rente waarschijnlijk zullen uitblijven. Dat is over het algemeen positief voor de koers van financiële assets als Bitcoin. Echter schuilt er ook een gevaar in de huidige economische situatie. Afnemende inflatie wereldwijd kan een voorbode zijn voor een recessie. Hier kan het bedrijfsleven, en dus de aandelenmarkt last van krijgen. Historisch gezien zijn er veel periodes geweest waar de correlatie tussen Bitcoin en aandelen sterk was. Hoewel deze correlatie de afgelopen tijd een stuk minder sterk is gebleven, blijft de kans aannemelijk dat onrust op de aandelenmarkt ook van negatieve invloed op de Bitcoin koers gaat zijn.

Wat is onze verwachting van de Bitcoin koers komende periode?

Wanneer we puur vanuit technisch perspectief kijken, dan zien we dat de Bitcoin koers op dit moment in een prijs range beweegt tussen de 15.5K en 18.2K dollar. Een belangrijk gegeven hierbij is dat deze week de liquiditeit rond de 15.5K gepakt is waarna de koers mooi opveerde richting de 16.5K. Voor de korte termijn zijn 17K (range EQ) en de 18.2K (range high) mooie levels om tijdelijk wat winst te nemen. Een verder koersverloop onder de 15.5K zou zorgwekkend zijn, en een koersontwikkeling boven de 18.2K zou een positief teken zijn, waarbij verdere koersstijging verwacht mag worden.

Bitcoin koers voorspelling november 22