Waar kan je Bitcoin kopen?

Je hebt de knoop doorgehakt. Aan de slag met Bitcoin. Je hebt onderzoek gedaan en snapt inmiddels de verschillen tussen Bitcoin en andere cryptocurrencies. “Maar nu?”, vraag je jezelf af? Waar kan ik op een veilige manier Bitcoin kopen? en hoe doe ik dit?

Een auto koop je bij een dealer of garage. Een fiets bij een fietsenwinkel. En hoe koop je Bitcoin? Dat doe je bij een broker óf een exchange. “Een wat?”, denk je misschien. Juist. Daar gaan wij je antwoord op geven. Vergelijk direct aanbieders op prijs en betrouwbaarheid of lees verder voor onze handleiding.

Tips voordat je Bitcoin gaat kopen

Begin altijd met een vooropgesteld plan. In jouw plan neem je de volgende zaken mee:

Wat is het doel van je aankoop?

Wil je Bitcoin kopen als investering voor de langer termijn? Of wil je op korte termijn winst maken? Het kan ook zien dat je gewoon nieuwsgierig bent naar de techniek achter Bitcoin. Dat lees je hier.

Hoeveel geld wil je investeren?

Stel voor jezelf altijd een grens in, en onthoudt de gouden regel: investeer nooit meer dan dat je kan verliezen.

Bij welke partij wil je gaan kopen?

Het is hierbij belangrijk dat je let op zaken als: de transactiekosten, de snelheid waarmee je je Bitcoins ontvangt, de aanwezigheid van customer support en de reputatie van het platform. Wij hebben de beste crypto brokers voor je op een rijtje gezet. De beste crypto exchanges vind je hier.

Hoe ga je jouw Bitcoins bewaren?

Er zijn verschillende manieren om je aangekochte Bitcoins te bewaren. We leggen hier uit hoe dit jouw Bitcoins veilig houdt. 

Wat is je verwachtingspatroon?

Het is altijd goed om te beseffen dat prestaties in het verleden geen garantie zijn voor de toekomst. Dit geldt ook voor de koersontwikkeling van Bitcoin en andere cryptocurrencies. Hoewel Bitcoin ruimschoots de best performing financial asset van de 21e eeuw is, kent ook deze markt altijd winnaars en verliezers.

Wat is het juiste moment om Bitcoin te kopen?

Een investering doe je natuurlijk het liefst op het juiste moment. Echter hangt dit af van het doel wat je voor ogen hebt, en waar je in gelooft. Zo kan je Bitcoin kopen vanuit een investeringsperspectief, waarbij je van plan bent je Bitcoins geruime tijd vast te houden. In dit geval is het instapmoment minder relevant. De historie leert ons dat Bitcoin extreem volatiel kan zijn, maar over de langer termijn zeer winstgevend is geweest. 

Je kan ook Bitcoin kopen met als doel op korte termijn winst te maken. In dit geval doe je er goed aan om zorgvuldig je instapmoment uit te kiezen. Dit kan je het beste doen op basis van prijsgrafieken en de ontwikkelingen van het handelsvolume. Daar vertellen we je hier meer over.

Waar kan je Bitcoin kopen?

Je kan op verschillende manieren en bij tal van online platformen crypto kopen. Grofweg zijn deze platformen in te delen in brokers en exchanges. Op dit moment is Bitvavo de meest populaire partij om crypto te kopen en te verhandelen.

Wat is een crypto broker?

De meest eenvoudige manier om een broker uit te leggen is door een voorbeeld te gebruiken. Een broker kan het best uitgelegd worden aan de hand van een wisselkantoor. Een wisselkantoor helpt je om je euro’s om te wisselen voor dollars. Daardoor hoef je zelf niet op zoek naar iemand die dollars aanbiedt. Dit maakt het eenvoudig om valuta om te wisselen. Een broker doet dit ook. Beschouw brokers als het wisselkantoor voor cryptocurrencies.

Wil jij bitcoin kopen? Dan kan je via een broker eenvoudig je euro’s omwisselen voor Bitcoin. En als je Bitcoins wilt verkopen? Dan kan een broker je helpen om je euro’s weer terug te krijgen. De broker bepaalt hierbij de wisselkoers. Na het omwisselen wordt de waarde in euro’s netjes naar je bankrekening overgemaakt.

Als je eenvoudig je eerste Bitcoin wilt kopen is een broker dus heel geschikt. Via een overzichtelijk platform maak je een account aan en kies je hoe je wilt betalen. Net als in een webshop.  De verschillende betalingsopties leveren soms grote prijsverschillen op. Koop je Bitcoin met een creditcard dan betaal je vaak een percentage van de totale transactie. Maar koop je Bitcoin met iDEAL dan betaal je meestal een vaste vergoeding voor je transactie.

Hoe kan ik Bitcoin kopen via een broker?

Door via een broker te kopen is het dus makkelijk om met Bitcoin te beginnen. Er zijn heel veel brokers in de wereld. Helaas hebben ze niet allemaal een even goede reputatie. Het is daarom van belang dat je brokers met elkaar vergelijkt. Zo weet je zeker dat je niet teveel betaalt voor je Bitcoins én dat een broker een betrouwbare reputatie heeft.

Verschil tussen een crypto broker en een exchange

Bitcoin kopen via een broker betekent dat de broker de prijs bepaalt. Die prijs bevat een vergoeding voor de broker. Dat is een klein percentage (0,5 – 2%) van wat je aan- of verkoopt.

Bij een exchange bepaal je zelf de prijs die je voor Bitcoins wil betalen of vragen. Je betaalt ook een vergoeding aan de exchange, maar omdat je zelf handelt is deze vergoeding lager. Waar en hoe je Bitcoin koopt bepaalt dus de prijs die je betaalt. Net als het type platform dat je gebruikt. 

Bitcoins kopen is eenvoudiger via een broker. Je wordt  ontzorgd in je aankoop van Bitcoin en jouw aankoop wordt door de broker afgehandeld. Jij koopt je Bitcoin met iDEAL en de broker zorgt voor de rest.

Bij een exchange doe je dit zelf. Een exchange biedt meer mogelijkheden. Zo is het bij een exchange ook mogelijk om in crypto te handelen. Verder is het grote voordeel van een exchange dat de fee over het algemeen lager is dan bij een broker. 

Hoe je Bitcoin koopt bepaal je uiteindelijk zelf. Wil je eenmalig een investering doen en er niet meer naar omkijken? Kies dan voor een broker. Ben je van plan met enige regelmaat Bitcoin en andere crypto te verhandelen? Dan adviseren we je te kiezen voor een exchange. Zodra je klaar bent om Bitcoin te kopen, kan je Bitcoin aanbieders vergelijken in onze vergelijker.

Hoe koop ik Bitcoin bij Bitvavo?

Bitvavo is op dit moment de grootste crypto exchange van Nederland. Bij Bitvavo koop je gemakkelijk Bitcoin via iDEAL, SEPA, Giropay of Bancontact. Hiervan is Bitcoin kopen via iDEAL veruit de makkelijkste manier. Hier zijn tevens geen extra kosten aan verbonden. Zie onderstaand voorbeeld van Bitcoin kopen bij Bitvavo via iDEAL.

bitvavo ideal

Bekijk ook onze Bitvavo review.

Hoe koop ik Bitcoin bij Binance?

Binance is een van de grootste crypto exchanges die er bestaat. Het kopen van Bitcoin bij Binance gaat gemakkelijk via credit cart, of bankoverschrijving. Tot voor kort was het ook mogelijk om gemakkelijk Bitcoin te kopen via iDEAL, maar dat is tijdelijk niet mogelijk vanwege wettelijke restricties. Hieronder een voorbeeld van een bankoverschrijving 

Bekijk ook onze Binance review.

Wat kost het om een Bitcoin te kopen?

De kosten van het kopen van een Bitcoin hangt af van twee zaken. Enerzijds de huidige prijs van een Bitcoin. En anderzijds van de transactiekosten die je betaalt. De prijs van een Bitcoin zie je terug in de actuele Bitcoin koers.

De transactiekosten van het kopen van een Bitcoin verschillen per aanbieder. Daarom is het verstandig om verschillende Bitcoin aanbieders met elkaar te vergelijken.