Home Nieuws en guides Wat is Bitcoin mining?
Is het minen van Bitcoins nog interessant anno 2021? Wij leggen het je uit.

Wat is Bitcoin mining?

Bitcoin mining wordt door krachtige computers gedaan. Ze lossen een complexe rekenkundige puzzel op. Deze puzzels zijn zo ingewikkeld omdat ze niet met een eenvoudige rekensom op te lossen zijn. Zelfs van hele krachtige computers wordt het uiterste gevraagd bij dit proces. Mining is het proces waarbij transacties worden geverifieerd en toegevoegd aan de blockchain. Hierbij worden nieuwe Bitcoins vrijgegeven. Als beloning voor het verifiëren van transacties ontvangen miners Bitcoins.

bitcoin mining

Hoe werkt bitcoin mining?

Mining kan een duur en tijdrovend proces zijn. Toch heeft dit de aandacht van beleggers getrokken vanwege de beloning die hier achter zit. Uitbetaald worden in de cryptovaluta die je mined blijft  interessant. Bovendien, als je technisch onderlegd bent, waarom niet? Immers iedereen met toegang tot internet kan aan mining doen. Kleine kanttekening: let wel op je energierekening omdat mining veel stroom vergt.

Wanneer je je bezig houdt met Bitcoin mining ben je feitelijk ook blockchain controleur. Je checkt of de transacties op de blockchain wel rechtmatig zijn verlopen. Die transacties verzamel je en bundel je. Hiermee creëer je het block. Dit block kan je zien als een ingewikkelde puzzel. De oplossing die weet je niet en  moet dus geraden worden. De beloning voor het minen zijn zowel de transactiekosten als de vrijgegeven Bitcoins. Bij Bitcoin mining wordt je dus beloond voor het beschikbaar stellen van je computer.

Is het minen van Bitcoins rendabel?

Nee. in de meeste gevallen is het minen van Bitcoins niet meer rendabel. Dat komt omdat de puzzels die opgelost dienen te worden steeds meer rekenkracht vergen. Hoe meer Bitcoins er worden uitgegeven des te meer rekenkracht het verifiëren van een transactie vergt. En hoe meer rekenkracht er nodig is, des te krachtiger dient je computer te zijn. Zonder deze rekenkracht loont het niet meer om Bitcoins te minen. Je energielasten zullen hoger gaan uitvallen dan de beloning die je krijgt voor het minen. 

Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen op de regel. Het minen van Bitcoins kan enkel nog interessant zijn als je de beschikking hebt over zeer krachtige computers. Of je moet een goede deal met je energieleverancier kunnen maken.

je zou ook kunnen kijken naar altcoins minen. Iedere cryptocurrency die van een proof-of-work technologie gebruik maakt zou je kunnen minen. 

Uiteraard kan je er ook gewoon voor kiezen om meer Bitcoins te verdienen door te gaan handelen in Bitcoin. Maak in dat geval direct een account aan bij een betrouwbare exchange. Wij raden Binance aan.