Home Nieuws en guides Bitcoin bewaren in een Bitcoin wallet
Alles over hoe je veilig Bitcoin kan bewaren in een Bitcoin wallet

Bitcoin bewaren in een Bitcoin wallet

Het kopen van Bitcoins is een, maar hoe zorg je er voor dat je jouw aangekochte Bitcoins ook op een veilige manier kan bewaren? Bitcoins bewaren doe je in een Bitcoin wallet. Een digitale portomonnee. We leggen je uit hoe dit precies werkt en welke verschillende mogelijkheden er zijn.
bitcoin wallet

Waar bewaar ik mijn Bitcoins?

Je weet inmiddels hoe je Bitcoins koopt. Via een broker of een exchange. Maar je Bitcoins wil je ook ergens veilig bewaren. Waardevolle items stop je in een kluis. Digitaal geld staat op je bankrekening. En Bitcoins? Ja, dat is een goede vraag. En ook eentje die door veel mensen verkeerd wordt begrepen. Heb je weleens van een Bitcoin wallet gehoord? Bitcoin en andere cryptocurrencies sla je niet op in een wallet. Maar, hoe werkt het dan wel?

Om dit goed uit te leggen is het belangrijk om blockchain te begrijpen. Mocht je daar nog niet over hebben gelezen dan raden we je om dit te doen voordat je met cryptocurrency aan de slag gaat. Hoe blockchain werkt is namelijk cruciaal om dit uit te leggen. De term wallet maakt het allemaal eigenlijk alleen maar onoverzichtelijker.

Toch gaan we het voorbeeld van de bankrekening gebruiken. Er zijn degelijk gelijkenissen hoe crypto’s worden opgeslagen en hoe een bankrekening en bankpas werken. In je portemonnee heb je ook niet al het geld zitten dat je op je bankrekening hebt. Je hebt wel de pas die toegang geeft tot je geld. Die kan je gebruiken om geld op te nemen via pinapparaat of via internetbankieren. 

Wat is een Bitcoin wallet?

Een Bitcoin wallet is eigenlijk niets anders dan je bankpas. Hij bevat de informatie waarmee je toegang krijgt tot je “Bitcoin rekening”. Dat gebeurt door middel van codes. Die codes worden keys genoemd. Er zijn 2 keys die gebruikt worden voor een Bitcoin wallet. Een public key en een private key. Je zou dit kunnen vergelijken met een IBAN (public) en een pincode (private). En je geld, of in dit geval je Bitcoins? Die staan opgeslagen op de blockchain. Jij kan er dus bij omdat je toegang hebt door middel van je private key. En anderen weten hoe ze je moeten betalen via je public key.     

Welke Bitcoin wallets zijn er?

Schrikt bovenstaande uitleg je een beetje af? Dat kunnen we ons goed voorstellen. Maar je zult merken dat het niet lang duurt voordat je begrijpt wat er nodig is te beginnen met Bitcoin.

Net als dat jij een nieuwe fiets niet met sleutel en al open op de Dam laat staan. Is dat met je Bitcoin wallet niet anders. Hou je private key dus altijd privé! Om je Bitcoins op een veilige manier te kunnen bewaren, heb je de keuze uit een aantal verschillende wallets. 

Online wallet (Hot wallet)

Koop je Bitcoins via een exchange of een broker? Steeds vaker bieden de brokers en exchanges een oplossing aan via hun platform. Je hoeft dan zelf geen Bitcoin wallet meer te aan te maken. Dus snel aan de slag en direct beginnen met Bitcoin óf traden. 

Het grootste nadeel is de veiligheid. Je bent afhankelijk van de exchange of de broker om je Bitcoins veilig te bewaren. Wordt een exchange aangevallen door een hacker? Dan bestaat het risico dat jouw coins overgemaakt zijn naar een andere account. Er bestaat dan het risico dat je je investering kwijt bent. Er zijn echter wel partijen die hun klanten compenseren bij zogenaamde hacks. Een voorbeeld is Binance. De grootste crypto exchange heeft in het verleden Bitcoin eigenaren gecompenseerd bij dergelijke hacks. Zorg dus dat je gebruik maakt van een betrouwbare Bitcoin aanbieder

Software wallet (Hot wallet)

Dit is een variant op de online Bitcoin wallet. Bij een online wallet heb je toegang tot je cryptocurrency via de exchange. Bij een software Bitcoin wallet heb je dit zelf. Je maakt gebruikt van software die je opslaat op je desktop of smartphone

Voor hackers is het aantrekkelijker om een exchange aan te vallen dan jouw computer of smartphone. Het is daardoor minder aannemelijk dat je aangevallen wordt. Ondanks dat je een minder aantrekkelijk doelwit bent dan een exchange ben je wel een eenvoudig doelwit. Zorg dus dat je up-to-date software gebruikt om je te beschermen tegen virussen en malware.

Hardware wallet (Cold wallet)

Waarschijnlijk is dit de beste manier om je Bitcoins te bewaren. Een hardware Bitcoin wallet is een fysiek apparaat. Het is niet verbonden met internet en daardoor (bijna) onmogelijk om te hacken. Ben je van plan weinig te traden en je Bitcoins langere tijd te bewaren? Dan is de hardware wallet de beste optie. 

Koop nooit een gebruikte hardware wallet. Er kan software op geïnstalleerd worden door hackers of fraudeurs. In dat geval heb je niet de bescherming die je zoekt voor je investering.

Paper wallet (Cold wallet)

Voor de volledigheid noemen we de papieren Bitcoin wallet. 

Het is de meest ouderwetse vorm binnen de verschillende wallets. Helaas niet aan te raden. Want bij verlies van je papieren Bitcoin wallet, ben je je Bitcoins ook definitief kwijt.

Wat gebeurt er als ik geen toegang meer heb tot mijn Bitcoin wallet?

Dat is in veel gevallen de grootste angst. Geen toegang meer tot je Bitcoins, maar wel vele honderden, zo niet, duizenden euro’s die opgeslagen staan?! Wat nu? Gelukkig ben je niet direct je Bitcoins kwijt. 

Eerder vertelden we over de verschillende keys die je hebt. Een public key als bankrekeningnummer en een private key als pincode. Ga je nog één stap verder dat zou je kunnen stellen dat er ook een manier is om je pincode terug te krijgen. Dit wordt in Bitcoin-land een recovery seed of recovery phrase genoemd. Deze recovery seed bevat 12,18 of 24 woorden. Volledig willekeurig gekozen. Door deze 12, 18 of 24 woorden te gebruiken kan je weer toegang krijgen tot je Bitcoin wallet. 

Tips om je Bitcoins veilig te bewaren

Wat voor wallet je ook gebruikt. Het is verstandig om de veiligheid van je Bitcoin en andere cryptocurrencies serieus te nemen. Criminelen zijn bereid steeds verder te gaan om crypto’s te stelen. Daarom raden we je de volgende tips aan.

  1. Deel je private key nooit met anderen!
  2. Deel je recovery seed nooit met anderen!
  3. Ga je traden? Gebruik dan altijd 2FA (2-Factor Authentication), lees hier hoe je je bitcoin veilig kan houden terwijl je je regelmatige trade
  4. Heb je eenmaal meer dan een paar honderd euro in je Bitcoin wallet? Koop dan een hardware wallet? Meer weten over de beste wallet?
  5. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: Deel je private of recovery keys nooit met anderen!