Home Nieuws en guides Bitcoin: het geld van de toekomst
Wat is Bitcoin en hoe werkt het?

Bitcoin: het geld van de toekomst

Als jij je voor het eerst in Bitcoin gaat verdiepen, kan het je weleens gaan duizelen. Zoveel verschillende termen die gebruikt worden en waar moet je in hemelsnaam beginnen als je wilt investeren in crypto? De bekendste cryptomunt is de Bitcoin die met name aan bekendheid won toen de koers van de munt in 2017 opeens door het dak ging. Hierdoor werd de munt meer mainstream en kwam deze uit de donkere hoek van het darkweb. Hele volksstammen begonnen met investeren in de digitale munt.

Blockchain

Euhm, maaruh. Wat is Bitcoin eigenlijk?

Wat is Bitcoin?

Bitcoin werd in 2008 ontwikkeld door Satoshi Nakamoto. Dit pseudoniem staat voor de persoon of groep die Bitcoin ontwikkelt heeft. Deze moest in eerste instantie werken als een peer-to-peer elektronisch geldsysteem. Bedoelt om het wereldwijde probleem van inflatie en tussenkomst van derden op te lossen. Inmiddels heeft Bitcoin zicht ontwikkelt tot een digitale valuta waar wereldwijd betalingen mee verricht kunnen worden. 

Voordat je in de wondere wereld van Bitcoin en andere cryptocurrencies duikt, is het goed om te weten waarom Bitcoin zo’n gave uitvinding is. In 2008 verscheen er een document online van het pseudoniem Satoshi Nakamoto. In deze white paper werd het concept van Bitcoin beschreven. Het gaf antwoord op de vraag: “Hoe kan je ervoor zorgen dat iets niet kopieert, maar het toch via internet gaat?” Als je bijvoorbeeld een foto aan iemand anders mailt, dan staat de kopie van die foto ook nog op jouw computer. Dus dan is deze gekopieerd. 

Iedere Bitcoin is in feite een computerfile die wordt bewaard in een digitale ‘wallet’ of portemonnee-app. Opgeslagen op een smartphone of computer. Het is een gedecentraliseerde digitale munt zonder centrale bank. Een Bitcoin kan van gebruiker naar gebruiker zonder tussenkomst van derden worden verstuurd.

De financiele crisis van 2008

Belangrijk voor de opkomst van Bitcoin is dat in 2008 de financiële wereld op zijn grondvesten trilde. Een van de belangrijkste en machtigste Amerikaanse banken, Lehman Brothers, ging failliet. De krediet- of bankencrisis die volgde, had als gevolg dat over de hele wereld mensen, bedrijven en overheden het risico liepen om bij de bank ondergebrachte eigendommen kwijt te raken. Denk hierbij aan huizen en spaartegoeden. Mensen raakten het vertrouwen in banken kwijt en wantrouwden het systeem. Ze vroegen zich af hoe het kon dat dergelijke instituten failliet kunnen gaan. 

Het is niet toevallig dat kort na deze gebeurtenis een onbekend persoon een white paper publiceerde: Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System. Deze werd gepubliceerd onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto.

Aanvankelijk was Bitcoin dus niet bedoeld als digitale valuta. Maar als een sluitend systeem om geld rechtstreeks van de ene naar de andere partij over te maken. Dit zonder bemoeienis van een financiële instelling. De wens voor een dergelijk systeem is er niet een van de laatste jaren. Sterker nog, sinds de komst van internet zijn er al verschillende partijen hiermee bezig geweest. Maar de ontwikkeling van een dergelijk systeem kwam met de bankencrisis in een stroomversnelling.

Bitcoin werd de eerste digitale munt die werkt zonder een bank of centrale beheerder. Door de techniek die erachter schuilgaat, Blockchain, is het is een online versie van contant geld.

Hoe werkt Bitcoin?

Sinds de opkomst van het internet werd er gewerkt aan een vorm van digitaal geld. Maar hierbij liepen bedenkers van digitale geldsystemen tegen een belangrijke vraag aan: Hoe kan je ervoor zorgen dat iets niet kopieert, maar het toch via internet gaat?” Geef je een briefje van twintig euro aan iemand, dan weet iemand zeker dat hij dat briefje van twintig euro heeft. Als je iets via internet verzendt heb je deze garantie niet, want hoe controleer je de transactie?

Normaal gesproken zou een derde partij in dit voorbeeld een bank of andere financiële instelling de transactie verifiëren. Bij Bitcoin is dit proces gedecentraliseerd. Transacties zijn niet langer afhankelijk van traditionele partijen om iemands geloofwaardigheid aan te tonen. 

Het controleren en verifiëren van transacties wordt door tal van krachtige computers gedaan die op het netwerk zijn aangesloten: de blockchain. Na verificatie worden de transacties toegevoegd aan de blockchain. Dit proces wordt mining genoemd. Op deze manier dragen tal van individuele computers bij aan de werking van het systeem. De afhankelijkheid van een centrale partij is hiermee verdwenen. En dat is nu precies de kern van decentralisatie.

Transacties verifiëren

Het controleren en verifiëren van transacties wordt door tal van krachtige computers gedaan die op het netwerk zijn aangesloten: de blockchain. Na verificatie worden de transacties toegevoegd aan de blockchain. Dit proces wordt mining genoemd. Op deze manier dragen tal van individuele computers bij aan de werking van het systeem. De afhankelijkheid van een centrale partij is hiermee verdwenen. En dat is nu precies de kern van decentralisatie.