Bitvavo review: de beste Nederlandse crypto exchange

Crypto wordt ook in Nederland steeds populairder. Het is dan ook niet vreemd dat een van de bekendere crypto exchanges van Europa is gevestigd in ons land. In deze Bitvavo review lees je meer over de betrouwbaarheid, veiligheid en waardering van het platform.

Update: Maak nu een account aan bij Bitvavo en betaal over je eerste 10.000 euro geen transactiekosten!

Wat is Bitvavo?

We kennen Bitvavo als de grootste en meest populaire crypto exchange van Nederland. Het platform is opgericht in 2018, en is een zeer betrouwbare aanbieder van crypto. Inmiddels kan je naast Bitcoin meer dan 50 verschillende altcoins verhandelen op het platform. 

                                                    Wat is Bitvavo

Belangrijkste voordelen Bitvavo

 • Veel beschikbare coins om te verhandelen
 • Lage trading fees
 • Gebruiksvriendelijkheid van het platform
 • Extra maatregelen om veiligheid te waarborgen
 • Uitstekende klantenservice

Hoe werkt Bitvavo?

Crypto kan je kopen via iDEAL. Maar je kan ook om met bankoverschrijving (SEPA) en met SOFORT betalen. Naast bovenstaande betaalmethoden kan je in België ook crypto kopen met Bancontact. 

Naast crypto kopen kan je ook crypto verkopen en verhandelen bij Bitvavo. Dit kan je doen via je web browser maar ook via de Bitvavo app. Handelen in crypto kan ingewikkeld lijken. Door je stap voor stap tijdens je eerste aankoop te begeleiden is het toch eenvoudig om crypto te kopen via Bitvavo. 

Bitvavo account aanmaken

Om crypto te kopen moet je eerst een Bitvavo account aanmaken. Na je aanmelding ga je het gebruikelijke proces door. Je ontvangt een bevestigingsmail waarna je kan inloggen op het platform. Zodra je bent ingelogd is het eenvoudig om crypto te kopen via iDEAL. Voordat je dit doet moet je nog wel je identiteit verifiëren. Dit doe je door een foto van je paspoort, ID-kaart of rijbewijs te uploaden. Dat klinkt ingewikkeld, maar onze ervaring is dat dit slechts een paar minuten in beslag neemt.

Na het uploaden van je legitimatie kan je geld overmaken naar je account. Dit moet afkomstig zijn van een bankrekening met dezelfde naam als de naam die op je legitimatie staat. Iets dat wij als zeer positief ervaren. Hiermee worden frauduleuze transacties voorkomen. Om bovenstaande stappen gemakkelijk te doorlopen hebben we een speciale Bitvavo handleiding geschreven.

Hoelang duurt het tot je geld op Bitvavo staat?

Wanneer je Bitcoin stort op je Bitvavo account duurt het in de meeste gevallen ongeveer 30 minuten voordat het tegoed is bijgeschreven in je account. Bitvavo hanteert drie bevestigingen die nodig zijn om storting te verifiëren. 

Duidelijkheid Bitvavo app en interface

Bitvavo richt zich op beginners en op de meer ervaren traders. Hiervoor zijn er twee verschillende interfaces beschikbaar in de Bitvavo app. Koop jij je eerste crypto? Dan is de basis interface voldoende. 

Ben je van plan om actief te traden? Ook dan is de app geschikt. Hiervoor biedt de app de advanced mode aan. In deze interface krijg je uitgebreide informatie te zien. Dit komt door de samenwerking met TradingView. Deze partij biedt uitgebreide trading indicators aan. Denk bijvoorbeeld aan de Moving Averages (MA) en Relative Strength Index (RSI).

Handelen via Bitvavo is eenvoudig. Alle opties die je als trader wilt gebruiken zijn aanwezig. Zonder dat je deze als beginnende gebruiker verwarren. Ook kan je Bitvavo koppelen aan verschillende trading bots. Denk bijvoorbeeld aan Pionex, 3commas en Cryptohopper. De beste crypto trading bots vind je hier.

Is Bitvavo betrouwbaar?

Ja, Bitvavo is betrouwbaar. Deze exchange heeft een vergunning van de Nederlandse bank en de gebruikerservaringen zijn goed. Bitvavo krijgt op Trustpilot 4.4 van de 5 sterren. Verder heeft Bitvavo het KYC proces goed op orde en zijn er verschillende maatregelen getroffen om de veiligheid van het platform te borgen.

                                           Is Bitvavo betrouwbaar

Hoe veilig is Bitvavo?

Bitvavo is veilig. Dit is een van de sterkste punten van Bitvavo. Maak je een account aan en geld over naar je Bitvavo wallet dan ben je goed beschermd. Veiligheid staat echt voorop en dat tonen ze door meerdere functionaliteiten. 

Gebruik van een cold-wallet

Wanneer jij besluit om via Bitvavo crypto te kopen krijg je automatisch een Bitvavo wallet. Misschien heb je al wel eens gehoord van hacks op exchanges? In dat geval kan iemand direct bij jouw investering. Er wordt echter gebruik gemaakt van een slimme voorzorgsmaatregel. Het grootste gedeelte van het beheerde vermogen wordt opgeslagen op een cold-wallet. Deze is niet verbonden met internet en kan dus niet gehackt worden. Slechts een klein gedeelte van het geld is daadwerkelijk direct opgeslagen op het online platform.

                                        Is Bitvavo veilig

Vermogen gescheiden van organisatie

Dit klinkt misschien wat vreemd, maar wat dit betekent is dat in het geval van een faillissement jouw geld niet naar schuldeisers gaat. Je geld is gekoppeld aan een aparte bankrekening. Veel andere grote partijen doen dit op eenzelfde manier. Denk aan banken, verzekeraars of vliegmaatschappijen. Weer een zorg minder.

Is je geld verzekerd bij Bitvavo?

Bitvavo biedt al haar klanten accountgarantie. Dit betekent dat wanneer inbreuk op jouw account heeft plaatsgevonden en tegoeden zijn gestolen, je in aanmerking komt voor een terugbetaling tot 100.000 euro. Fijn om te weten toch?

Beveiliging van online Bitvavo wallet

Naast de eerder genoemde maatregelen spelen ook andere zaken een belangrijke rol bij het beschermen van jouw online wallet. Bitvavo biedt je de mogelijkheid om gebruik te maken van 2-Factor Authentication (2FA). Hierdoor heb je naast een emailadres en wachtwoord ook nog een andere manier van authenticatie nodig. Denk hierbij aan een telefoonnummer of de Google Authenticator app. Verder heb je de mogelijkheid om je account te beschermen met een anti-phishing code. Hierdoor herken je direct wanneer berichten niet van Bitvavo zelf afkomstig zijn. Tot slot zijn er extra voorzorgsmaatregelen getroffen rondom transacties. Heb je net je emailadres gewijzigd? Dan kan je niet direct je geld opnemen. Wil je crypto naar andermans wallet overmaken? Dan moet je zorgen dat deze adressen geverifieerd zijn. 

                                            Bitvavo 2FA

Klantenservice Bitvavo

De klantenservice is zowel in het Nederlands als Engels beschikbaar. Ondanks dat er geen telefonisch contact mogelijk is en je alleen per email en live-chat geholpen wordt is de service goed. E-mails worden over het algemeen snel (binnen 24 uur) opgevolgd. 

Met een hoofdkantoor in in Nederland wordt gewerkt met Nederlandse openingstijden. De live-chat is beschikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 17.00 uur. Terwijl je per email tussen 09.00 – 21.00 uur bij ze terecht kunt op weekdagen. In het weekend kan je via antwoord krijgen op je vragen tussen 10.00 – 18.00 uur.

De responstijden zijn goed. Meestal heb je antwoord binnen een dag. Ook hierin scoren ze goed ten opzichte van andere brokers waar je vaak minimaal 2 dagen moet wachten bij vragen of problemen.  Verder heeft het team van Bitvavo een speciale support pagina opgezet. Hier vind je veel antwoorden op de meest gestelde vragen.

                                         

Bitvavo trading fees

Uiteraard is het ook belangrijk om te begrijpen hoe de kosten bij Bitvavo zijn opgebouwd. Deze zijn overzichtelijk en onder te verdelen in transactiekosten en handelskosten. 

Om aan de slag te gaan moet je geld overboeken naar je Bitvavo wallet. In de meeste gevallen zijn hier geen kosten aan verbonden. iDEAL en bankoverschrijvingen zijn gratis. Bij andere brokers worden hier vaak wel transactiekosten voor gerekend. Dit kan oplopen tot 3,5% van het bedrag dat je overmaakt.

Handelskosten bij Bitvavo zijn laag. Maximaal 0,25% van een trade wordt ingehouden als kosten. Dit wordt bijvoorbeeld verrekend als je Bitcoin omwisselt voor Ethereum.  Deze kosten kunnen wel hard oplopen dus zorg altijd dat je voor een aanbieder met lage handelskosten kiest. Hiermee behoort Bitvavo bij de goedkopere exchanges. Ga je veelvuldig handelen? Dan dalen deze kosten afhankelijk van jouw handelsvolume. 

                                         

Wat is staking Bitvavo?

In het laatste onderdeel van deze Bitvavo review staan we stil bij Bitvavo staking. Bij crypto staking wordt jouw crypto ingezet om transacties op de blockchain te valideren. Als beloning hiervoor krijg je rente in de vorm van crypto.  Ook bij Bitvavo kan je crypto staken. Om crypto te staken bij Bitvavo heb je een actief account nodig en de coins die je wilt staken dienen in je Bitvavo wallet te staan. Vervolgens kan je kiezen welk gedeelte je hiervan beschikbaar wilt stellen voor staking. Met dit gedeelte ondersteun je het betreffende blockchain netwerk. En hier krijg je een beloning voor in de vorm van tokens van de coins die je beschikbaar hebt gesteld. Voordat je start met staking bij Bitvavo is het verstandig dat je je van te voren goed hebt ingelezen, en de staking voorwaarden begrijpt. Hierdoor kom je achteraf niet voor verassingen te staan.

Welke coins kan ik staken bij Bitvavo?

Je hebt de mogelijkheid om de volgende 17 coins te staken bij Bitvavo:

Coin Staking reward Coin Staking reward
ARK 1,07% ICX 7,5%
BTC 0,77% NEO 0,52%
BCH 1,02% ONT 0,51%
ADA 4,52% USDT 6,1%
LINK 0,49% XTZ 0,66%
DAI 6,1% TRX 1,03%
ETH 1,01% USDC 6,1%
LTC 1,04% VET 0,49%
WAVES 5,5% SOL 5%
LUNA 6% ATOM 10%

Voordelen en nadelen Bitvavo

 Voordelen

 • Groot aanbod 
 • Lage kosten
 • Duidelijk platform
 • Veilig in gebruik                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Nadelen
  • Weinig betaalmethodes beschikbaar
  • Geen leverage trading beschikbaar

Wil je na het lezen van deze Bitvavo review direct aan de slag? Maak dan nu een account aan, en betaal over je eerste 10.000 euro geen transactiekosten.