Bitvavo review, de grootste crypto exchange van Nederland

Inmiddels zijn er naar schatting zo’n 700.000 Nederlanders die crypto’s bezitten. De Nederlandse markt is dus volwassen aan het worden. De grootste crypto exchange van Nederland speelt hier een belangrijke rol in. In deze Bitvavo review kijken we naar de gebruiksvriendelijkheid van de app, kosten en de voor- en nadelen. Maak direc teen account aan bij Bitvavo of lees verder voor onze uitgebreide review.

Wat is Bitvavo?

Bitvavo is de grootste cryptocurrency exchange van Nederland. Ondanks dat ze pas sinds 2018 bestaan is het een zeer betrouwbare aanbieder van crypto’s. Veel crypto aanbieders maken een duidelijke keuze om als broker of als exchange te werken. Maar Bitvavo kiest voor een combinatie van die twee. Het is een exchange, maar met het gebruiksgemak dat hoort bij een broker. 

Bitvavo is actief in maar liefst 24 landen en biedt meer dan 50 verschillende cryptocurrency aan. Hierdoor worden veel verschillende betaalmethoden aangeboden. In Nederland is het mogelijk om cryptocurrency te kopen met iDEAL. Maar je kan ook om met bankoverschrijving (SEPA) en met SOFORT te betalen. Naast bovenstaande betaalmethoden kan je in België ook crypto’s kopen met Bancontact. 

Bitvavo review

Gebruikers zijn zeer positief over Bitvavo. En dat is niet gek. Want met een Trustpilot beoordeling van een 4.4 uit 5 (Uitstekend) behoort het tot de beste crypto brokers in Nederland en België. 

Om een uitgebreide review te geven, hebben we Bitvavo beoordeeld op de volgende 5 punten:

  • Kopen en verkopen 
  • Duidelijkheid app en interface
  • Veiligheid
  • Klantenservice
  • Kosten

Kopen en verkopen op Bitvavo

Handelen in crypto’s kan ingewikkeld lijken. Door je stap voor stap tijdens de aankoop te begeleiden is het toch eenvoudig om crypto’s te kopen op Bitvavo. Zelfs als je een beginner bent.

Om crypto’s te kopen moet je je eerst aanmelden. Na aanmelding ga je het gebruikelijke proces door. Je ontvangt een bevestigingsmail waarna je kan inloggen op het platform. Zodra je bent ingelogd is het eenvoudig om crypto’s te kopen met iDEAL. Voordat je dit doet moet je nog wel je identiteit verifiëren. Dit doe je door een foto van je paspoort, ID-kaart of rijbewijs te uploaden. 

Na het uploaden van je legitimatie kan je geld overmaken naar je account. Dit moet afkomstig zijn van een bankrekening met dezelfde naam als op je legitimatie staat. Iets dat wij als zeer positief ervaren. Hiermee worden frauduleuze transacties voorkomen.

Met de betrouwbaarheid zit het ook goed bij Bitvavo. Ze zijn in het bezit van de benodigde vergunningen. Én aangesloten bij De Nederlandse Bank (DNB). 

Duidelijkheid Bitvavo app en interface

Bitvavo richt zich op beginners en op meer ervaren handelaren. Hiervoor bieden ze twee verschillende interfaces in hun online app. Koop jij je eerste crypto’s? Dan is de basis functionaliteit voldoende. Na verificatie van je legitimatie is het namelijk heel eenvoudig om crypto’s te kopen op Bitvavo met iDEAL.

Ben je van plan om te traden? Ook dan is de app geschikt. Hiervoor bieden ze een optie aan die “advanced” heet. In “advanced modus” krijg je uitgebreide informatie te zien. Dit komt door de samenwerking met TradingView. Deze partij biedt uitgebreide trading indicators aan. De veelgebruikte Moving Averages (MA) en Relative Strength Index (RSI) zijn uiteraard ook gewoon beschikbaar. 

Handelen via Bitvavo is eenvoudig. Als je eenmaal wat meer ervaren bent in de crypto’s hoef je meer van exchange te wisselen. Alle opties die je als trader wilt gebruiken zijn al aanwezig. Zonder dat je deze als beginnende gebruiker verwarren. 

Bitvavo review – Gebruiksvriendelijkheid: 5/5

Veiligheid Bitvavo wallet

Dit is een van de sterkste punten. Maak je een account aan en geld over naar je Bitvavo wallet dan ben je goed beschermd. Veiligheid staat echt voorop en dat tonen ze door meerdere functionaliteiten. 

Gebruik van een cold-wallet

Wanneer jij besluit om via Bitvavo crypto te kopen krijg je automatisch een Bitvavo wallet. Misschien heb je al wel eens gehoord van hacks op exchanges? In dat geval kan iemand direct bij jouw investering. Er wordt echter gebruik gemaakt van een slimme truc. Het grootste gedeelte van het beheerde vermogen wordt opgeslagen op een cold-wallet. Deze is niet verbonden met internet en kan dus niet gehackt worden. Slechts een klein gedeelte van het geld is daadwerkelijk direct opgeslagen op het online platform.

Vermogen gescheiden van organisatie

Dit klinkt misschien wat vreemd, maar wat dit betekent is dat in het geval van een faillissement jouw geld niet naar schuldeisers gaat. Je geld is gekoppeld aan een aparte bankrekening. Veel andere grote partijen doen dit op eenzelfde manier. Denk aan banken, verzekeraars of vliegmaatschappijen. Weer een zorg minder.

Beveiliging van online Bitvavo wallet

Naast de eerder genoemde maatregelen spelen ook andere zaken een belangrijke rol bij het beschermen van jouw online wallet. Ze vragen je om gebruik te maken van 2-Factor Authentication (2FA). Hierdoor heb je naast een emailadres en wachtwoord ook nog een andere manier van authenticatie nodig. Denk hierbij aan een telefoonnummer of de Google Authenticator app. Heb je net je emailadres gewijzigd? Dan kan je niet direct je geld opnemen. Wil je crypto’s naar andermans wallet overmaken? Dan moet je zorgen dat deze adressen geverifieerd zijn. 

Bitvavo review – Veiligheid: 4.5/5

Klantenservice Bitvavo

De klantenservice is zowel in het Nederlands als Engels beschikbaar. Ondanks dat er geen telefonisch contact mogelijk is en je alleen per email en live-chat geholpen wordt is de service goed. Emails worden over het algemeen snel (binnen 24 uur) opgevolgd. 

Met een hoofdkantoor in in Nederland wordt gewerkt met Nederlandse openingstijden. De live-chat is beschikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 17.00 uur. Terwijl je per email tussen 09.00 – 21.00 uur bij ze terecht kunt op weekdagen. In het weekend kan je via antwoord krijgen op je vragen tussen 10.00 – 18.00 uur.

De responstijden zijn goed. Meestal heb je antwoord binnen een dag. Ook hierin scoren ze goed ten opzichte van andere brokers waar je vaak minimaal 2 dagen moet wachten bij vragen of problemen. 

Bitvavo review – Klantenservice: 5/5

Bitvavo kosten

Wil je crypto’s kopen bij Bitvavo? Dan is het natuurlijk ook belangrijk om de kosten te begrijpen. Bij Bitvavo zijn de kosten – in tegenstelling tot veel andere crypto brokers – overzichtelijk. Zoals bij de meeste brokers zijn deze onder te verdelen in transactiekosten en handelskosten. 

Om aan de slag te gaan moet je geld overboeken naar je Bitvavo wallet. Door zich nadrukkelijk op de Nederlandse markt zijn hier in de meeste gevallen geen kosten aan verbonden. iDEAL en bankoverschrijvingen zijn gratis. Bij andere brokers worden hier vaak wel transactiekosten voor gerekend. Bij andere brokers kan dit oplopen tot 3,5% van het bedrag dat je overmaakt (op €1000 is dat € 35). 

Handelskosten bij Bitvavo zijn laag. Maximaal 0,25% van een trade wordt ingehouden als kosten. Dit wordt bijvoorbeeld verrekend als je Bitcoin omwisselt voor Ethereum. Zou je dit omrekenen dan zijn de Bitvavo kosten bij een trade van €1000 slechts €2,50. Deze kosten kunnen hard oplopen dus zorg altijd dat je voor een aanbieder met lage handelskosten kiest. Hiermee behoren ze bij de goedkopere exchanges. Ga je ook handelen? Dan dalen deze kosten afhankelijk van jouw handelsvolume. 

Bitvavo review – Kosten: 5/5

Wil je na het lezen van deze review aan de slag dan krijg je bovendien ook nog eens de eerste €1000 aan handelskosten gratis! 

Bitvavo review