Home Nieuws en guides Blockchain uitgelegd
Een simpele uitleg over de technologie die de toekomst mogelijk maakt: Blockchain

Blockchain uitgelegd

Wanneer je je gaat verdiepen in de onderliggende technologie van Bitcoin is blockchain de term die je het meest zal tegenkomen. Maar wat is dit precies? En hoe werkt deze nieuwste technologie nou eigenlijk?

blockchain

Wat is Blockchain?

Cryptocurrencies worden in één adem genoemd met blockchaintechnologie. Maar wat is dat dan? Blockchain laat zich het beste omschrijven als een soort boekhoudtechnologie. Een digitaal grootboek met transacties. Het is een systeem dat gebruikt wordt om gegevens vast te leggen. Data waarvan je 100 procent zeker moet zijn dat het klopt. Dit kunnen overschrijvingen zijn zoals bij een reguliere bank. Maar bijvoorbeeld ook eigendomsaktes of andere persoonlijke gegevens. Het bijzondere aan blockchain is dat dit mogelijk is zonder een centrale autoriteit. Hierdoor is het vervalsen van de vastgelegde gegevens niet mogelijk door één centraal punt aan te tasten. Gevoelige data hoeft niet meer in een kwetsbare centrale database te worden opgeslagen. Blockchain is dus een decentrale, en voor iedereen zichtbare, database met transacties. 

De onderliggende technologie van Bitcoin

Bij een financiële transactie via de blockchain ontbreekt  de tussenkomst van een centrale bank. Deze centrale autoriteit controleert normaal gesproken of je genoeg saldo hebt. En of je transactie wel bij de andere persoon is aangekomen. Bij de transactie van Bitcoins is dit niet het geval. Hierbij vindt de controle plaats door computers en wordt er een gezamenlijke boekhouding op de blockchain gevoerd. Het is eigenlijk een communicatieprotocol voor alles wat je op het internet met elkaar wilt communiceren. Waarbij je 100% zeker moet kunnen zijn dat het klopt. En in de blockchain registreer je dat.

Je werkt als het ware met alle peers aan een document in de cloud. Als een transactie eenmaal is geregistreerd, is het niet meer mogelijk om die te wijzigen. In de blockchain kan je alleen onderaan informatie toevoegen. Je kan wel dingen veranderen, maar het verleden blijft bestaan. De eerdere informatie kan je tegelijkertijd met iemand anders ‘gebruiken’ en dat is voor iedereen.

Hoe werkt blockchain?

Het ontwerp van een blockchain is een voorbeeld van Secure by design en gedecentraliseerde consensus. Secure by design betekent in softwareontwikkeling dat vanaf de start bij de ontwikkeling rekening wordt gehouden met veiligheid en privacy.

Hoe werkt een betaling met Bitcoins?

De bitcoin blockchain controleert allereerst of je wel eigenaar bent van die Bitcoins. Vervolgens wordt je private key toegevoegd aan de transactie. Je kan dit vergelijken met een pincode, maar dan heel ingewikkeld. De computers die op de Bitcoin blockchain zijn aangesloten controleren daarmee of die handtekening wel klopt. En of deze transactie volgens de correcte wiskundige principes is uitgevoerd. Vervolgens zijn er heel veel computers die gaan proberen om dat bewijs ook vast te stellen.

Je kan het vergelijken met dat je naar de notaris gaat Om een transactie te voltooien. Een notaris registreert de transactie. Dat is de eerste computer. De Bitcoin miner. Vervolgens vertelt hij het door aan de rest van het netwerk. Hij vraagt aan de andere computers of zij de transactie ook hebben waargenomen. Een netwerk van computers dat je niet kunt corrumperen. Want is  een computer corrupt, dan wordt hij uitgesloten van het netwerk. Bij iedere handeling in de blockchain zit er een soort digitale notaris bij. Die bestaat uit vele duizenden computers die niet in het bezit zijn van één partij.

Normaal bij een belangrijke transactie is toestemming van een gezaghebbende partij noodzakelijk. Registers, banken, notarissen of overheden zijn autoriteiten om geraadpleegd te worden om te checken wie de aanvrager zegt te zijn. En of hij bevoegd is om een dergelijke verplichting af te sluiten. Maar na de kredietcrisis zagen we dat het vertrouwen in deze autoriteiten ernstig was geschaad.

De toekomst van blockchain

Blockchain technologie is allang niet meer alleen de technologie achter cryptocurrencies, maar heeft de potentie om groter dan het internet te worden. Tussenpersonen kunnen overbodig worden gemaakt, doordat de benodigde gegevens online worden opgeslagen. Niet door één centrale organisatie, maar door de computers van alle deelnemers van het netwerk. Samen vormen deze computers een digitaal grootboek dat continu wordt bijgewerkt. De blockchain.

Deze nieuwe werkwijze is vele malen veiliger doordat het toezicht vele malen groter is. De gegevens behoren niet toe aan één centrale instantie. Maar worden door computers van alle deelnemers van een specifiek blockchainnetwerk opgeslagen en bewaard. Dergelijke transacties en gegevens worden hiermee minder kwetsbaar voor bijvoorbeeld hacks of DDoS- aanvallen. Maar ook wanneer de stroom uitvalt  is de blockchain nog steeds beschikbaar op andere computers. Dat komt door het gedecentraliseerde netwerk waar het op draait.