Wat is crypto leverage trading?

Bij crypto leverage trading vergroot je een ingenomen positie met geleend kapitaal. Dit geleend kapitaal wordt gefinancierd door het platform waar jij je order plaatst. Leverage trading is een bekend concept wat niet alleen binnen crypto wordt toegepast. Ook binnen andere markten, zoals aandelen, wordt leverage trading toegepast. Leverage staat voor een hefboom. En dit hefboomeffect zorgt ervoor dat je met eenzelfde inzet meer winst of meer verlies kan maken ten opzichte van non-leverage trading. 

Waarom met leverage traden?

Er wordt al snel gezegd dat hogere potentiele winsten het grote voordeel van leverage trading is. Dat klopt, al moet daarbij wel gezegd worden dat de grotere potentiele verliezen evengoed een nadeel vormen. Crypto leverage trading brengt nou eenmaal meer risico met zich mee. En dat kan goed, of slecht uitpakken. Daarnaast is er nog een bijkomend voordeel wat veelal vergeten wordt. Crypto leverage trading biedt je de mogelijkheid om met een gelijke inzet, via meerdere trades, eenzelfde winst te behalen als met non-leverage trading. Daarmee biedt leverage trading een zekere mate van efficiëntie. Je spreidt je kansen en kan eerder je gestelde targets behalen.

Een ander voordeel van leverage trading is dat je zowel op koersstijgingen als koersdalingen kan anticiperen. Anticiperen op een koersstijging noemen we “long” gaan, en anticiperen op een koersdaling noemen we “short gaan” Op deze manier kan je ook in tijden van slechte marktcondities goede winsten behalen.

Omdat leverage trading meer risico met zich meebrengt is risicomanagement extra belangrijk. Zorg er dan ook voor dat je het concept van leverage trading begrijpt voordat je hiermee begint. Het is mogelijk om via leverage trading je volledige inzet, of zelfs meer dan je inzet te verliezen. Om traders tegen extreme verliezen als deze te beschermen kan jouw positie door het handelsplatform automatisch gesloten worden. Dit noemen we een liquidatie. 

Hoe bepaal je je leverage?

Wanneer je start met je eerste crypto leverage trade zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Dit zijn je inzet, het leverage, je potentiele winst, je stop-loss en het risico wat je wilt lopen. 

Als voorbeeld gaan we er even vanuit dat de totale waarde van je portfolio 10.000 euro is. Je wilt een trade aangaan waarbij je stop-loss 3% onder je inkoopprijs is. Stel je kiest een trading pair met 5x leverage. Je stop-loss wordt in dit geval 5 x 3% = 15%. In het kader van risicomanagement heb je bepaalt dat je bij elke trade maximaal 2% van je totale portfolio wenst te verliezen. De inzet van deze trade wordt dan maximaal (2/15) x 100% = 13.33% van je portfolio. Oftewel, 1.333 euro.

Stel je legt voor deze trade 1.333 euro in, en je verkoopt je positie met een koersstijging van 8% winst. Dan zorgt het hefboomeffect van 5 voor een winst van 40%. Je maximale verlies bij deze trade gaat in dit geval van max 3% naar max 15%. Let op: het instellen van een stop-loss is dus cruciaal in het kader van risico management.

                                                   

Waar kan je crypto leverage traden?

Tegenwoordig zijn er niet veel aanbieders meer die crypto leverage trading aanbieden. Op dit moment kan je het beste terecht bij FTX exchange. Hier vindt je een ruim aanbod van leverage trading pairs. FTX is daarnaast een bekend en betrouwbaar platform welke continu in ontwikkeling is. Wil je direct starten met crypto leverage trading? Maak dan nu een account aan bij FTX en krijg 5% korting op al je trading fees!