Hoe word ik een Bitcoin trader?

Wanneer je besluit om Bitcoin te kopen komt er een volgende vraag om de hoek kijken. Word je een actieve Bitcoin trader? Of sla je je Bitcoins op als een soort pensioenpotje voor later?

Is een Bitcoin trader een actieve daytrader?

Naast de meer traditionele investeringsaanpak is Bitcoin ook geschikt voor daytrading. De Bitcoin koers is volatiel. Dat wil zeggen dat deze beweeglijk is. Zo kan de koers op een dag meer dan 10% omhoog, maar ook omlaag bewegen. Dat komt omdat de hoeveelheid geld wat nu wereldwijd in Bitcoin zit, nog relatief laag is vergeleken met andere financiële assets. Denk hierbij aan aandelen, obligaties, goud en zilver. Een Bitcoin trader maakt gebruik van de volatiliteit van Bitcoin. Als daytrader doe je dit voornamelijk op basis van technische analyse van de prijsgrafiek van Bitcoin. Prijspatronen kunnen een indicatie geven van de toekomstige koersontwikkeling. Koop en verkoopmomenten worden voornamelijk bepaald op basis van support en resistance levels. 

De eerste stap van je carrière als trader is het aanmaken van een account op een betrouwbare exchange. Wij raden Bitvavo of Binance aan voor de actieve trader. Lees hiervoor onze Bitvavo review of Binance review. Maar je kan er natuurlijk ook alle Bitcoin aanbieders vergelijken.

Vier verschillende Bitcoin trading concepten

Er zijn meerdere manieren om als Bitcoin trader succesvol te zijn. Grofweg zijn deze in 4 verschillende groepen te ondervangen. De bekendste “trade” methode is HODL. Waarbij je Bitcoin koopt en eigenlijk juist niet trade. Maar welke andere methoden zijn er eigenlijk? En welke past bij jou?

Scalping
Dit is de meeste actieve vorm van traden. Vaak worden er meerdere trades per dag gemaakt waarbij gefocust wordt op veel kleine winsten. Bij scalping koopt iemand bijvoorbeeld voor € 1000 aan Bitcoin en verkoopt dit een uur later voor € 1040.

Daytrading
Hierbij wordt ingespeeld op korte termijn marktbewegingen. Deze marktbewegingen worden bijvoorbeeld veroorzaakt door rentebesluiten van de FED or overheidsreguleringen op gebied van crypto’s. Een ingenomen positie wordt binnen 24 uur weer verkocht.

Swing Trading
Waarschijnlijk de meest populaire manier van Bitcoin traden. Door op basis van technische analyse naar de markt te kijken worden trends zichtbaar. Deze korte termijn posities die worden ingenomen zijn normaliter langer dan bij daytrading van Bitcoin.

HODL / Passief Bitcoin traden
Hierbij wordt Bitcoin gekocht door een trader en vervolgens vastgehouden. De term HODL staat voor Hold-On-for-Dear-Life en is precies wat een passieve trader doet. Bitcoin wordt door deze traders gezien als lange termijn investering.

Tips voor als je begint als Bitcoin trader

Beginnen als actieve trader doe je niet zomaar. Het is belangrijk dat je weet wat je doet. Je wilt immers niet je zuur verdiende centjes kwijtraken. Enkele tips die jou gaan helpen om een succesvolle trader te worden:

  1. Zorg ervoor dat je enige kennis hebt van technische analyse voordat je begint.
  2. Bepaal vooraf met welk bedrag je wilt gaan traden. Zo zorg je ervoor dat je nooit meer verlies dan je mag verliezen.
  3. Bepaal voor elke trade die je doet een instap en een uitstaplevel.
  4. Breng vooraf in kaart hoeveel tijd je wilt en kan besteden als trader.

Hoe zet ik mijn Bitcoins weer om naar euro's?

Als trader kan je je Bitcoins altijd weer gemakkelijk omzetten in euro’s. Vaak kan je bij een broker of een exchange je Bitcoins omruilen tegen euro’s. Vervolgens laat je je euro’s overmaken naar je bankrekening. De transactie fee, en de snelheid waarmee je je euro’s weer op je bankrekening ontvangt, verschillen per platform. Het is daarom verstandig dat je Bitcoin aanbieders ook op transactiesnelheid vergelijkt.