Ethereum koers, de actuele koers van Ethereum

Ethereum is na Bitcoin de grootste cryptovaluta in marktkapitalisatie. Hoewel beide cryptovaluta’s ieder zijn eigen doelen nastreeft, blijft de grote vraag of Ethereum de potentie heeft om Bitcoin in de toekomst voorbij te streven. Bekijk hier de Ethereum koers van vandaag en neem een kijkje in de toekomst.

Wat is Ethereum?

Ethereum is een decentraal netwerk gebaseerd op de blockchain technologie. Het werd ontwikkeld in 2015 door Vitalik Buterin. Het doel van Ethereum is het ondersteunen van een gedecentraliseerde manier van samenwerken. Om dit te automatiseren wordt veelal met smart contracts gewerkt. Dit zijn digitale contracten met overeengekomen afspraken die automatisch worden uitgevoerd. Ethereum wordt niet ondersteund door een centrale organisatie. Eigenlijk eenzelfde principe als wat we ook bij Bitcoin terugzien. Ethereum is open sourced wat inhoudt dat ontwikkelaars het platform kunnen gebruiken om gedecentraliseerde applicaties te ontwikkelen. Ookwel dApps genoemd. Ook nieuwe cryptovaluta en crypto tokens kunnen op Ethereum ontwikkeld worden. Ether is de cryptovaluta van het Ethereum netwerk zelf. Gebruikers kunnen ether gebruiken om transacties uit te voeren, het opslaan van waarde en het geven van onderpand. Goed om te weten is dat de koers van Ether wordt uitgedrukt in dollars.

Ethereum 2.0

Een veelgenoemd nadeel van bekende crypto valuta als Bitcoin en Ethereum is het stroomverbruik wat is gemoeid bij de werking van het netwerk. Dat komt doordat Bitcoin, en tot voor kort ook Ethereum, gebruik maken van het proof-of-work protocol. Hierbij worden transacties geverifieerd door het oplossen van complexe rekenkundige puzzels. Dit vergt veel rekenkracht van computers en dus een hoog stroomverbruik. Een ander bijkomend probleem is de schaalbaarheid van het netwerk. Doordat de verificatie van transacties afhankelijk is van de rekenkracht van computers kunnen in tijde van drukte op het netwerk de transactiekosten flink oplopen, en wordt de snelheid van het netwerk vertraagd. 

Om deze problemen op te lossen is bij Ethereum 2.0 worden overgestapt naar het proof-of-stake protocol. Hierbij is niet meer de rekenkracht van een computer doorslaggevend bij het toewijzen van verificaties van transacties, maar de hoeveelheid cryptovaluta die in een node of wallet staan opgeslagen. De opgeslagen cryptovaluta in de wallet dienen als borg en garanderen op deze manier dat transacties op een juiste manier worden geverifieerd. Doordat rekenkracht van computers geen doorslaggevende factor meer is wordt het probleem van overmatig stroomverbruik, hoge transactiekosten en verstoppingen in het netwerk opgelost.

Bij de start van Ethereum 2.0 waren er al meer dan 6 miljoen Ethers in het Ethereum 2.0 contract vastgezet. Dit staat voor meer dan 5% van de totale supply aan Ethers. Het aantal actieve validators binnen de Ethereum 2.0 blockchain ging daarmee richting de 200.000. Dit kenmerkt het vertrouwen van de community in Ethereum 2.0. De verwachting is dan ook dat de uitrol van Ethereum 2.0 uiteindelijk van positieve invloed zal zijn op de koers van Ethereum. 

Ethereum koers verwachting

Onze verwachtingen van de koers van Ethereum zijn positief. De updates naar Ethereum 2.0 worden gefaseerd uitgerold  tot 2022. We gaan er van uit dat iedere update het netwerk weer een stukje beter maakt. Deze updates hebben ongetwijfeld een positieve impact op de koers van Ethereum de komende jaren. Uiteraard zit hier ook een gevaar, en dat is dat updates van een netwerk altijd tijdelijke onvoorziene problemen met zich mee kunnen brengen. Echter zal dit dan ook slechts tijdelijk van negatieve invloed zijn op de koers van Ethereum. 

Het verloop van de kopers van Ethereum hangt ook af van de prestaties van de algehele cryptomarkt. Dit jaar hebben we een vrij korte bullrun gezien waarbij veel cryptovaluta in het voorjaar tot recordhoogtes zijn gestegen. Zo bereikte de koers van Ethereum een all-time-high van meer dan $4.300. Sindsdien is het marktbeeld gekeerd naar een negatieve trend. De koers van Ethereum zal zeker afhangen van de vraag of de algehele cryptomarkt deze negatieve trend de periode tijdig kan keren naar weer een positieve trend.

Een laatste belangrijke factor op de koers verwachting van Ethereum, is de opkomst van alternatieve concurrerende blockchain projecten. Met name Internet Computer (ICP) en Solano (SOL) zijn projecten die in het vaarwater van Ethereum kunnen gaan zitten. Het succes van deze projecten kan van negatieve impact zijn op de koers van Ethereum.

Ethereum kopen

Indien je direct Ethereum wilt kopen vergelijk dan eerst verschillende Ethereum aanbieders. Hiermee zie je direct bij welke aanbieder je het goedkoopst Ethereum kan kopen.