Home Nieuws en guides Tips voor lage crypto trading fees en bijbehorende trading kosten
Met deze tips maximaliseer jij je rendement van je crypto investeringen.

Tips voor lage crypto trading fees en bijbehorende trading kosten

Voordat je je eerste Bitcoin koopt is het goed om stil te staan bij jouw aanpak voor crypto’s. Wil je actief traden of juist niet? Het type trader dat je wilt zijn bepaalt ook welke aanbieders geschikt voor je zijn. Crypto aanbieders die lage trading fees hanteren zorgen voor een hoger rendement. 

In dit artikel zetten we uiteen welke kosten je maakt als je voor het eerst in crypto’s gaat handelen. En, waarom het belangrijk is hier vooraf op te vergelijken. Zo voorkom je teleurstellingen en blijft je rendement ook echt jouw rendement!

Welke kosten maak je bij het handelen in crypto’s?

Koop je crypto’s bij een broker of exchange dan zijn hier kosten aan verbonden. Die kosten zijn grofweg opgebouwd uit 3 verschillende elementen. En worden op internationale platformen “fees” genoemd. 

 • Stortingskosten

Dit zijn de kosten die verbonden zijn aan het verplaatsen van je geld naar een exchange. Stort je euro’s, dollars of ponden dan betaal je een percentage van de transactie in veel gevallen.

 • Handelskosten / verkoopkosten

Begin je eenmaal te handelen in crypto’s dan worden vaak kleine percentages in rekening gebracht als je handelt. Deze percentages verschillen per aanbieder.

 • Opnamekosten

Wil je – hopelijk na het pakken van winst – uitbetalen? Dan hanteren brokers en exchanges hier een percentage voor. Dit percentage verschilt nogal, maar zit meestal tussen de 0,1% en 2% van de totale waarde. 

We zullen verderop in deze guide de verschillende kosten toelichten en hoe je hier zo veel mogelijk op kunt besparen. 

Wat zijn trading fees?

De meningen zijn hierover verdeeld. En met een goede reden. Koop je jouw eerste crypto’s bij een broker. Dat zijn partijen waarbij je wel crypto’s kunt kopen en verkopen voor fiat geld (euro’s, dollars, ponden), maar niet voor andere crypto’s. Dergelijke crypto brokers hanteren vaak transactiekosten en een vergoeding voor hun diensten. De transactiekosten worden gevraagd om bijvoorbeeld iDEAL mee te betalen. Daarnaast geldt een vergoeding voor hun diensten. De commissie. Dit varieert per broker, maar zit meestal tussen de 1-2% van het totale bedrag. In het geval dat je je crypto’s verkoopt is de opzet identiek. Alleen betaal je commissie voor het verkopen en transactiekosten voor het overmaken naar je bankrekening. Of een ander platform als PayPal bijvoorbeeld.

Exchanges hanteren een iets ander model. Zij verdienen geld aan dat jij daadwerkelijk handelt in crypto’s. Dat handelen kan van fiat naar crypto, maar ook van crypto naar crypto. Zo kan je dus euro’s verhandelen voor Bitcoin, maar ook Bitcoin voor Ethereum. Waar brokers dus een commissie vragen voor het gebruik van hun platform laten exchanges deze commissie achterwege. Zij vragen een lager percentage waar je bovendien bij groter handelsvolume ook nog eens korting op krijgt. We zullen dit verderop in een rekenvoorbeeld uitleggen. Overigens zijn kosten voor het storten of opnemen nagenoeg identiek aan die van een broker. Deze worden vaak rechtstreeks betaald aan betaalplatformen als iDEAL, PayPal of Mastercard. 

Waarom is dit belangrijk?

Waarschijnlijk ben je net begonnen met crypto’s of overweeg je dit te gaan doen. Gouden bergen liggen in het verschiet… wellicht. Maar een gedeelte van deze mogelijke gouden bergen wordt in ingehouden door de broker of de exchange die je gebruikt. 

Bij kleine bedragen lijkt dit allemaal niet zo belangrijk, maar dat is het wel! Kies je voor een investering op een beleggingsrekening dan is 3-7% rendement per jaar redelijk normaal. Kies je een “verkeerde” broker of exchange dan zou je ook bij crypto’s al 4% van dit rendement weg kunnen geven aan kosten. En dat is zonde! Een slimme keuze maken voor een  crypto broker of exchange bespaart je namelijk veel geld.

Impact van hoge trading fees

Eerder hebben we het verschil al uitgelegd tussen broker en een exchange. Ben je van plan om slechts sporadisch iets te doen met crypto’s? Dan kan je waarschijnlijk wel uit de verf met een broker. Vind je het leuk om regelmatig met de Bitcoin koers bezig te zijn of overweeg je om een daytrader te worden? Dan raden we je de flexibiliteit van een crypto exchange aan. De belangrijkste reden hiervoor is de impact die hoge trading fees hebben op jouw potentiële winstgevendheid. 

Dit leggen we het beste uit aan de hand van een voorbeeld. 

 • Je besluit om 24 maanden lang iedere maand voor € 200 aan Bitcoin te kopen. 
 • Na 24 maanden neem je je investering op.
 • Je totale “inleg” is 25% meer waard geworden.

Om duidelijk te maken welke kosten hieraan zitten gaan we stap voor stap in op de impact van de tradingsfees.

Stortingskosten

Afhankelijk van je gekozen betaalmethode betaal je een vergoeding. In het geval van iDEAL is meestal gratis of betaal je een relatief kleine vergoeding. Kies je voor het gebruik van een creditcard dan zijn deze kosten vaak een percentage van het totale bedrag. 

Laten we voor het gemak even iDEAL en Creditcard tegenover elkaar zetten.

Je doet 24 betalingen van € 200. iDEALis bij de meeste Nederlandse partijen gratis. Doe je een creditcard betaling dan betaal je vaak een percentage. Ondanks dat dit hoog kan oplopen rekenen we met 1,5%. 

Totale stortingskosten iDEAL – (€ 0)
Totale stortingskosten Creditcard –  24 x € 3 = (€ 72)

Maar, daarmee zijn we er nog niet. Geld storten is pas het begin. 

Handelskosten / verkoopkosten

Brokers vragen vaak een vergoeding voor hun diensten. Deze commissie ligt meestal tussen 1,5% en 3%. Exchanges daarentegen vragen lagere vergoedingen. Zij verdienen geld aan het feit dat jij als trader aan de slag gaat. Handel je meer? Dan verdienen zijn meer. 

Dit voorbeeld laten we zien aan de hand van een broker – in dit geval Satos – en de Nederlandse exchange Bitvavo (review). 

Handelskosten Bitvavo (exchange)
0,25% x € 4800 = (€ 12)

Handelskosten Satos (broker)
1,5% x € 4800 = (€ 72)

Ook op gebied van de trading fees die je in de vorm van handelskosten betaalt zijn er verschillen. Satos is niet de duurste broker op de markt, maar zelfs zij zijn in vergelijking tot de exchange Bitvavo aanzienlijk duurder. 

Maar, helaas heb je nog niks aan het “zuurverdiende” geld als je het niet kan uitgeven. Bij Binance zou je een crypto-creditcard kunnen aanvragen. Maar uiteindelijk willen we ook  gewoon geld hebben op onze bankrekening om de huur of hypotheek te betalen. 

Dus naast het aankopen van crypto’s wil je ze ook nog verkopen. En hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als bij het aankopen. Je betaalt opnieuw een commissie van bijvoorbeeld 0,25% of minder bij Bitvavo en Binance en 1,5% of meer bij Satos of Coinbase.

Met het rendement van 25% in gedachte is je investering in het beste geval gegroeid naar € 5985. De trading fees die dan door een crypto exchange als Bitvavo gehanteerd worden zijn 0,25%. Heb je geïnvesteerd via een broker als Satos dan is je investering gegroeid naar € 5820. 

Over dit bedrag betaal je vervolgens de verkoopkosten.

Verkoopkosten Bitvavo (exchange)
0,25% x € 5985 = (€ 15)

Verkoopkosten Satos (broker)
1,5% x € 5820 = (€ 87,30)

Opnamekosten

Denk je dat er dan bent? Wellicht. Vaak kan je een exchange of broker geld naar je laten overschrijven. Een dergelijke SEPA overboeking is in de meeste gevallen gratis. Kies je een Amerikaanse crypto exchange (zoals Kraken of Coinbase) of wil je het geld opnemen op de je creditcard. Hou dan rekening met opnieuw een vergoeding van 1,5%.Je doet er dus goed aan om hier geen gebruik van te maken als je crypto’s verkoopt. Maar gewoon te kiezen voor een SEPA bankoverboeking.

Opnamekosten SEPA bankoverschrijving = (€0)
Opnamekosten Creditcard – 1,5% x € 5733 = (€ 86)

In de crypto vergelijker vind je de beste prijzen om aan de slag te gaan met Bitcoin of andere cryptocurrency. 

Voorbeelden: De invloed van hoge trading fees

Nu je op de hoogte bent van de diverse kosten die gevraagd worden. Is hieronder het scenario zoals beschreven uiteengezet.

 • Je besluit om 24 maanden lang iedere maand voor € 200 aan Bitcoin te kopen. 
 • Na 24 maanden besluit je dat je het geld opneemt.
 • Je totale “inleg” is 25% meer waard geworden.


Onder de verschillende kosten hebben we al een uiteenzetting gedaan. Maar om het allemaal nog duidelijk te maken hieronder 3 uiteenzettingen. 

 • Lage trading fees
  Gebaseerd op iDEAL storting
  Gunstige trading fees (0,25%) 
  SEPA bankoverschrijving na verkoop van je crypto’s

   

 • Gemiddelde trading fees
  Gebaseerd op Creditcard storting 
  Gemiddelde trading fees (1,5%) 
  Overboeking naar een creditcard na verkoop van je crypto’s

   

 • Hoge trading fees 
  Gebaseerd op Creditcard storting 
  Hogere trading fees (2,5%) 
  Overboeking naar een creditcard na verkoop van je crypto’s
Type Lage trading fees Gemiddelde trading fees Hoge trading fees
Inleg 24 x €200 €4.800 €4.800 €4.800

Aankopen Stortingskosten € 0 € 72 € 72
Saldo € 4.800 € 4.728 € 4.728
Handelskosten € 12 € 72 € 120
Saldo € 4.788 € 4.656 € 4.608

Rendement 25% € 1.197 € 1.164 € 1.152
Saldo € 5.985 € 5.820 € 5.760

Verkopen Handelskosten € 15 € 87 € 84
Saldo € 5.970 € 5.733 € 5.616
Opnamekosten € 0 € 86 € 84
Saldo € 5.970 € 5.647 € 5.532

Totaal Totaal rendement € 1.170 € 847 € 732
Tov inleg 24,4% 17,6% 15,2%

Slim aan de slag met crypto's

Misschien voelt het gek om al met deze details bezig te zijn. Maar door je geld slim te investeren kan je hogere rendementen halen op je crypto investeringen. Door gebruik te maken van deze tips is je rendement hoger en je kosten lager. Hopelijk helpt het om jouw investeringsdoel te bereiken! 

Wil jij ook met een voorsprong aan de slag met crypto’s? Vergelijk dan de verschillende aanbieders in de vergelijker.

Meer tips voordat je aan de slag gaat met crypto’s? Bekijk dan deze 10 tips die je echt niet kan missen als beginnende Bitcoiner.