Tips voor lage crypto trading fees

Voordat je je eerste Bitcoin koopt is het goed om stil te staan bij jouw aanpak voor crypto’s. Wil je actief traden of juist niet? Het type trader dat je wilt zijn bepaalt ook welke aanbieders geschikt voor je zijn. Crypto aanbieders die lage trading fees hanteren zorgen voor een hoger rendement. 

In dit artikel zetten we uiteen welke kosten je maakt als je voor het eerst in crypto’s gaat handelen. En, waarom het belangrijk is hier vooraf op te vergelijken. Zo voorkom je teleurstellingen en blijft je rendement ook echt jouw rendement! Bekijk direct crypto aanbieders op basis van trading fees. Of lees verder voor onze tips.

Welke kosten maak je bij het handelen in crypto’s?

Koop je crypto’s bij een broker of exchange dan zijn hier kosten aan verbonden. Die kosten zijn grofweg opgebouwd uit 3 verschillende elementen. En worden op internationale platformen “fees” genoemd. 

 • Stortingskosten

Dit zijn de kosten die verbonden zijn aan het verplaatsen van je geld naar een exchange. Stort je euro’s, dollars of ponden dan betaal je een percentage van de transactie in veel gevallen.

 • Handelskosten / verkoopkosten

Begin je eenmaal te handelen in crypto’s dan worden vaak kleine percentages in rekening gebracht als je handelt. Deze percentages verschillen per aanbieder.

 • Opnamekosten

Wil je – hopelijk na het pakken van winst – uitbetalen? Dan hanteren brokers en exchanges hier een percentage voor. Dit percentage verschilt nogal, maar zit meestal tussen de 0,1% en 2% van de totale waarde. 

We zullen verderop in deze guide de verschillende kosten toelichten en hoe je hier zo veel mogelijk op kunt besparen. 

Wat zijn crypto trading fees?

De trading fees hangen af van waar jij je crypto koopt. Dit kan bijvoorbeeld bij een broker. Een broker is een partij waarbij je crypto kunt kopen en verkopen voor fiat geld (euro’s, dollars, ponden), maar niet voor andere crypto’s. Dergelijke crypto brokers hanteren vaak transactiekosten en een vergoeding voor hun diensten. De transactiekosten worden gevraagd om bijvoorbeeld met iDEAL te kunnen betalen. Daarnaast geldt een vergoeding voor hun diensten. Dit noemen we commissie. De commissie varieert per broker, maar zit meestal tussen de 1-2% van het totale bedrag. In het geval dat je crypto verkoopt is de opzet identiek. Alleen betaal je commissie voor het verkopen en transactiekosten voor het overmaken naar je bankrekening. Of een ander platform als PayPal bijvoorbeeld.

Exchanges hanteren een iets ander model. Zij verdienen geld aan het verhandelen in crypto. Dat handelen kan van fiat naar crypto, maar ook van crypto naar crypto. Zo kan je dus euro’s verhandelen voor Bitcoin, maar ook Bitcoin voor Ethereum. Waar brokers dus een commissie vragen voor het gebruik van hun platform laten exchanges deze commissie achterwege. Zij vragen een lager percentage waarop je bij een groter handelsvolume ook nog eens korting krijgt. We zullen dit verderop in een rekenvoorbeeld uitleggen. Overigens zijn kosten voor het storten of opnemen nagenoeg identiek aan die van een broker. Deze worden vaak rechtstreeks betaald aan betaalplatformen als iDEAL, PayPal of Mastercard. 

Crypto trading fees vergelijken

Waarschijnlijk ben je net begonnen met crypto of overweeg je dit te gaan doen. Gouden bergen liggen in het verschiet wellicht. Maar een gedeelte van deze mogelijke gouden bergen wordt ingehouden door de broker of de exchange die je gebruikt. 

Bij kleine bedragen lijkt dit allemaal niet zo belangrijk, maar dat is het wel! Kies je voor een investering op een beleggingsrekening dan is 3-7% rendement per jaar redelijk normaal. Maar kies je een “verkeerde” broker of exchange dan zou je ook bij crypto al 4% van dit rendement weg kunnen geven aan kosten. En dat is zonde! Daarom is het belangrijk om trading fees van exchanges en brokers met elkaar te vergelijken.

Impact van hoge crypto trading fees

Eerder hebben we het verschil al uitgelegd tussen een broker en een exchange. Ben je van plan om slechts sporadisch iets te doen met crypto? Dan kan je waarschijnlijk wel uit de verf met een broker. Vind je het leuk om regelmatig met de Bitcoin koers bezig te zijn of overweeg je om een daytrader te worden? Dan raden we je de flexibiliteit van een crypto exchange aan. De belangrijkste reden hiervoor is de impact die hoge trading fees hebben op jouw potentiële winstgevendheid. 

Dit leggen we het beste uit aan de hand van een voorbeeld. 

 • Je besluit om 24 maanden lang iedere maand voor € 200 aan Bitcoin te kopen. 
 • Na 24 maanden neem je je investering op.
 • Je totale “inleg” is 25% meer waard geworden.

Om duidelijk te maken welke kosten hieraan zitten gaan we stap voor stap in op de impact van de tradingsfees.

Crypto stortingskosten

Afhankelijk van je gekozen betaalmethode betaal je een vergoeding. In het geval van iDEAL is meestal gratis of betaal je een relatief kleine vergoeding. Kies je voor het gebruik van een creditcard dan zijn deze kosten vaak een percentage van het totale bedrag. 

Laten we voor het gemak even iDEAL en Creditcard tegenover elkaar zetten.

Je doet 24 betalingen van € 200. iDEALis bij de meeste Nederlandse partijen gratis. Doe je een creditcard betaling dan betaal je vaak een percentage. Ondanks dat dit hoog kan oplopen rekenen we met 1,5%. 

iDEAL stortingskosten – (€ 0)
 Creditcard stortingskosten –  24 x € 3 = (€ 72)

Maar, daarmee zijn we er nog niet. Geld storten is pas het begin. 

Crypto handelskosten en verkoopkosten

Brokers vragen een vergoeding voor hun diensten. Deze commissie ligt meestal tussen de 1,5% en 3%. Exchanges  vragen lagere vergoedingen. Zij verdienen geld aan het verhandelen van crypto. 

Als voorbeeld een broker – in dit geval Satos – en de Nederlandse exchange Bitvavo 

Bitvavo handelskosten
0,25% x € 4800 = (€ 12)

Satos handelskosten
1,5% x € 4800 = (€ 72)

Maar er zijn ook verschillen in de vorm van handelskosten. Satos is niet de duurste broker op de markt, maar zelfs zij zijn in vergelijking met een exchange aanzienlijk duurder. 

Maar, helaas heb je nog niks aan je opbrengsten als je deze niet kan uitgeven. Uiteindelijk willen we geld hebben op onze bankrekening om de huur of hypotheek te betalen. 

Dus naast het aankopen van crypto wil je crypto ook kunnen verkopen. En hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als bij het aankopen. Je betaalt opnieuw een commissie van bijvoorbeeld 0,25% of minder bij Bitvavo en Binance, en 1,5% of meer bij Satos of Coinbase.

Met het rendement van 25% in gedachte is je investering in het beste geval gegroeid naar € 5.985 euro. De trading fees die door een crypto exchange als Bitvavo gehanteerd worden zijn 0,25%. Heb je geïnvesteerd via een broker als Satos dan is je investering gegroeid naar 5.820 euro.

Over dit bedrag betaal je vervolgens de verkoopkosten. Dit ziet er als volgt uit:

Bitvavo verkoopkosten
0,25% x € 5985 = (€ 15)

Satos verkoopkosten
1,5% x € 5820 = (€ 87,30)

Kosten om je crypto uit te betalen

Denk je dat er dan bent? Wellicht. Vaak kan je een exchange of broker geld naar je laten overschrijven. Een dergelijke SEPA overboeking is in de meeste gevallen gratis. Kies je een Amerikaanse crypto exchange, zoals Kraken of Coinbase, of wil je het geld opnemen op je creditcard. Houd dan rekening met opnieuw uitbetalingskosten van 1,5%.Je doet er dus goed aan om hier geen gebruik van te maken als je crypto verkoopt. Maar gewoon te kiezen voor een SEPA bankoverboeking.

SEPA bankoverschrijving opnamekosten = (€0)
Creditcard opnamekosten – 1,5% x € 5733 = (€ 86)

Voorbeelden: de invloed van hoge crypto trading fees

Nu je op de hoogte bent van de diverse kosten die gevraagd worden. Is hieronder het scenario zoals beschreven uiteengezet.

 • Je besluit om 24 maanden lang iedere maand voor € 200 aan Bitcoin te kopen. 
 • Na 24 maanden besluit je dat je het geld opneemt.
 • Je totale “inleg” is 25% meer waard geworden.


Onder de verschillende kosten hebben we al een uiteenzetting gedaan. Maar om het allemaal nog duidelijker te maken hieronder 3 uiteenzettingen. 

 • Lage trading fees
  Gebaseerd op iDEAL storting
  Gunstige trading fees (0,25%) 
  SEPA bankoverschrijving na verkoop van je crypto.
 • Gemiddelde trading fees
  Gebaseerd op Creditcard storting 
  Gemiddelde trading fees (1,5%) 
  Overboeking naar een creditcard na verkoop van je crypto.
 • Hoge trading fees 
  Gebaseerd op Creditcard storting 
  Hogere trading fees (2,5%) 
  Overboeking naar een creditcard na verkoop van je crypto.
Trading fees in een makkelijk overzicht
Type Lage trading fees Gemiddelde trading fees Hoge trading fees
Inleg 24 x €200 €4.800 €4.800 €4.800

Aankopen Stortingskosten € 0 € 72 € 72
Saldo € 4.800 € 4.728 € 4.728
Handelskosten € 12 € 72 € 120
Saldo € 4.788 € 4.656 € 4.608

Rendement 25% € 1.197 € 1.164 € 1.152
Saldo € 5.985 € 5.820 € 5.760

Verkopen Handelskosten € 15 € 87 € 84
Saldo € 5.970 € 5.733 € 5.616
Opnamekosten € 0 € 86 € 84
Saldo € 5.970 € 5.647 € 5.532

Totaal Totaal rendement € 1.170 € 847 € 732
Tov inleg 24,4% 17,6% 15,2%
Aan de slag met crypto

Misschien voelt het gek om al met deze details bezig te zijn. Maar door je geld slim te investeren kan je een hoger rendement halen op je crypto investeringen. Door gebruik te maken van deze tips is je rendement hoger en zijn je kosten lager. Hopelijk helpt het om jouw investeringsdoel te bereiken! Wil je direct crypto gaan kopen? Bekijk direct de trading fees van verschillende crypto aanbieders.