LiteBit review, de grootste crypto broker van Nederland

In Nederland hebben we een aantal verschillende aanbieders van crypto. LiteBit is één van deze partijen. In deze LiteBit review staan we stil bij deze crypto broker. Hoe betrouwbaar is LiteBit? en wat zijn de voor- en nadelen bij gebruik van het platform? Maak direct een account  aan bij Litebit of lees verder voor onze review.

Wat is LiteBit?

In tegenstelling tot Bitvavo, Binance of Bitcoinmeester is Litebit een crypto broker. Als broker ligt voor Litebit de nadruk om je aan- en verkoop van je crypto’s zo soepel mogelijk te laten verlopen. Geen complexe opties, maar eenvoudig en to-the-point online crypto kopen. En dat doen ze als sinds 2013. 

Met een aanbod van meer dan 40 verschillende crypto valuta is LiteBit een broker met een groter dan gemiddeld aanbod. LiteBit opereert in meerdere Europese landen. Maar zijn van origine een Nederlandse organisatie en gevestigd in Rotterdam.

LiteBit review

Op Trustpilot wordt LiteBit met 3.3 uit 5 redelijk beoordeeld. Daarmee behoort LiteBit tot een van de meest populaire crypto brokers van Europa.

In onze LiteBit review hebben wij gekeken naar de volgende 5 punten:

  • Betrouwbaarheid
  • Aanbod van crypto
  • Gebruiksvriendelijkheid 
  • Klantenservice
  • Kosten

Is LiteBit betrouwbaar?

Misschien wel het allerbelangrijkste punt van de hele lijst. Is LiteBit veilig? Kan ik crypto kopen bij LiteBit zonder opgelicht te worden? Ja. Dat kan zeker. Als sinds 2013 zijn ze actief op de crypto markt. 

Net als bij andere partijen biedt LiteBit 2-Factor Authentication (2FA) aan. Inloggen duurt hierdoor wel iets langer, maar je transacties zijn een stuk veiliger. Je moet naast een emailadres en wachtwoord ook inloggen met een verificatiecode. Die wordt na het inloggen automatisch naar je email verstuurd. Na het invoeren van deze verificatiecode zit je in je LiteBit account. Vanuit je LiteBit account beheer je jouw transacties. 

LiteBit heeft, net als de grote crypto exchanges, mensen die zich bezig houden met fraude preventie. Zo min mogelijk links in e-mails, voorlichting op gebied van veiligheid en een klantenservice die zowel per email als telefonisch bereikbaar is.

Ondanks dat LiteBit niet kan tippen aan de grote exchanges voldoen ze aan de standaarden in de markt. Wil je actief traden en je vermogen op het platform houden? Dan zijn andere aanbieders meer geschikt. Maar voor de startende Bitcoin kopers heeft LiteBit haar zaken goed op orde.

LiteBit review – Betrouwbaarheid: 4/5

Aanbod van crypto

Inmiddels is het aanbod van crypto’s gigantisch. Als beginnende crypto trader zie je al snel door de bomen het bos niet meer. LiteBit heeft een selectie gemaakt. En met een aanbod van meer dan 40 verschillende soorten crypto’s kan je nog steeds uit genoeg coins kiezen.

Naast crypto’s met een grote market cap, zoals Bitcoin en Ethereum, worden ook crypto’s met een lage market cap aangeboden. Via coinmarketcap kan je eenvoudig zien wat de marketcap is van de coins die worden aangeboden via LiteBit. 

Wees je bewust van het feit dat als je net met crypto aan de slag gaat, grote koersschommelingen voorkomen. De volatiliteit van crypto’s met een hogere market cap is aanzienlijk lager dan die met een lagere market cap. 

Op het gebied van aanbod zit het bij LiteBit wel goed. Het aanbod is voor een beginnende crypto handelaar voldoende. Wil je meer handelen in de exoten? Dan raden we je een ander platform aan. Gebruik daarvoor onze tool om crypto aanbieders te vergelijken.. 

LiteBit review – Crypto aanbod: 3/5

Gebruiksvriendelijkheid van het platform

Omdat LiteBit geen exchange is, maar een broker ligt de nadruk op gebruiksgemak, en dat merk je duidelijk. Een kind kan de was doen. 

Tijdens je account registratie moet je jezelf identificeren. Deze verplichting hebben alle crypto brokers en exchanges. Je kan dus niet meer zonder legitimatie een aankoop doen op de grote en betrouwbare platformen. Zorg dus dat je je legitimatie bij de hand hebt. 

Nadat je alle gegevens hebt ingevuld kies je de crypto die je wilt kopen. Daarna kies je eenvoudig het bedrag in euro’s dat je wilt gebruiken. Je ziet automatisch wat de kosten zijn. LiteBit hanteert variërende kosten, afhankelijk van de crypto die je wilt kopen.

litebit ideal

Gebruik je liever de app? Dat kan ook. De LiteBit app heeft een prettige look-and-feel en is makkelijk in gebruik. Het concept werkt exact hetzelfde als wanneer je dit via je browser doet. Op voorhand zie je ook wat de kosten zijn die LiteBit rekent. Verder in deze LiteBit review lees je meer over de kosten die gehanteerd worden bij aankoop en verkoop van Bitcoin of andere crypto’s.

Een fijne functionaliteit aan de app is dat je ook het laatste nieuws kunt lezen. Daarin onderscheidt LiteBit zich met hun app van andere crypto aanbieders. Ook kan je eenvoudig contact opnemen met de klantenservice, zowel telefonisch als met chat. 

LiteBit review – Gebruiksvriendelijkheid 5/5

Wallet en gebruik van LiteBit credits

Via de website en via de app kan je eenvoudig bij je wallet. De wallet van LiteBit is net als alle andere wallets te beveiligen met 2FA. In dit geval gaat dat ook om biometrische gegevens (vingerafdruk). 

LiteBit hanteert een slimme manier om om te gaan met het kopen en verkopen van crypto. Koop of verkoop je crypto dan kan je door middel van “LiteBit Credits” (LBC) eenvoudig BItcoin, Ethereum of andere tokens kopen. 

Doordat het soms een paar dagen kan duren voordat een SEPA of Giropay transactie op de rekening van LiteBit wordt bijgeschreven hebben ze dit handige middel verzonnen. 

Wanneer je betaalt via SEPA of Giropay kan het drie werkdagen duren voordat Litebit je betaling heeft ontvangen. Bij ontvangst van je transactie wordt het aantal cryptocurrencies herberekend naar de huidige koers. Omdat de koers erg fluctueert kan dit nadelig zijn voor het aantal cryptocurrencies je hebt besteld. Dit probleem wordt opgelost via LiteBit credits. Een credit staat gelijk aan €1 en met deze credits kan je snel handelen op het platform.

Hiermee wordt een praktische oplossing geboden tegen de volatiliteit van crypto. 

LiteBit review – Wallet 4/5

Litebit kosten en trading fee

De gebruiksvriendelijkheid van het platform staat voorop. Daarentegen zijn de kosten bij LiteBit aan de hoge kant. Afhankelijk van de crypto die je wilt kopen zijn er grote verschillen. 

Wil je Bitcoin kopen via LiteBit? Dan betaal je 1,25% van het aankoopbedrag. Daarnaast wordt er nog een bedrag gerekend voor de betaalmethode die je gebruikt. Kies je ervoor om Bitcoin te kopen met iDEAL dan is dit overigens gratis. Doe je dit met een creditcard dan moet je rekening houden met nog eens 1,7% fee. Wees hier dus bewust van. 

LiteBit hanteert relatief hoge kosten voor het aankopen van crypto. Het verkopen daarentegen is relatief goedkoop. Vaak ben je hier voor een bedrag van tussen de vijf en tien euro klaar. Ben je van plan regelmatig te crypto te kopen of in Bitcoin te handelen? Dan adviseren we een exchange met lagere trading fees. Het Nederlandse Bitvavo is dan een goed alternatief. 

LiteBit review – Kosten en tradingfees 3/5

Klantenservice Litebit

De klantenservice van LiteBit is eenvoudig te bereiken via zowel de site als via de app. Dat kan bovendien op meerdere manieren waardoor vragen snel beantwoord worden. 

Litebit review – Klantenservice: 5/5

Litebit review eindoordeel

Het platform van LiteBit doet precies waar het voor bedoeld is. Eenvoudig crypto kopen. Naast de gebruiksvriendelijkheid en de prettige look-and-feel bevat het een gemiddeld aanbod van cryptocurrencies. 

De klantenservice van LiteBit is eenvoudig te bereiken via zowel de site als via de app. Dat kan bovendien op meerdere manieren waardoor vragen snel beantwoord worden. 

Het grote nadeel van Litebit zijn de hoge transactiekosten vergeleken met andere partijen. Dit zien we voornamelijk terug bij het aankopen van crypto.

Met de LiteBit Credits wordt je als koper beschermd tegen koerswijzigingen tijdens het aankopen van Bitcoin of andere crypto. Hoewel dit een goede oplossing is voor de lange transactie verwerkingstijd moeten we ook stellen dat dit probleem zich niet voordoet bij andere partijen als Bitvavo of Binance. Het is kenmerkend voor het verschil tussen een crypto broker en een crypto exchange. De LiteBit Credits bieden in die zin geen extra voordeel ten opzichte van andere alternatieven in de markt.

litebit review