Wat is passief inkomen?

Je kan passief inkomen het beste omschrijven als inkomen dat je ontvangt zonder dat je daar actief voor hoeft te werken. Het idee achter passief inkomen is dat je op deze manier een inkomstenstroom kunt opbouwen die op den duur vrijwel automatisch blijft binnenkomen. Dit kan handig zijn, als je op zoek bent naar een manier om financiële zekerheid op te bouwen. Of als je wilt werken aan financiële onafhankelijkheid.

Wat zijn de beste strategieën om passief inkomen te verdienen?

Er zijn verschillende strategieën die je kunt gebruiken om passief inkomen te verdienen. Welke strategie het beste voor jou is hangt af van verschillende factoren. Zoals je financiële middelen, je kennis en ervaring en je doelen. We hebben de beste strategieën die je kunt overwegen op een rijtje gezet:

1: Investeren in crypto

Wanneer we kijken naar de rendementscijfers van verschillende financial assets, dan is op de langer termijn crypto de beste investering gebleken. Zo is de Bitcoin koers in de afgelopen 10 jaar gestegen van nog geen 100 dollar naar 69.000 dollar in 2021. Dat betekent dat wanneer je 10 jaar geleden voor 1000 dollar Bitcoin had gekocht je rond de piek 690.000 dollar op je bankrekening had staan. Investeren in crypto kan op verschillende manieren, waarbij het belangrijk is om je instapmoment zorgvuldig te kiezen. Het liefst wanneer de koers weer relatief laag staat. Investeren in crypto kan je doen via:

Crypto kopen voor de long term hold

Hierbij schaf je Bitcoin en verschillende altcoins aan, om deze voor een langere periode in je wallet te laten staan. Het is belangrijk om voor je aanschaf eerst verschillende aanbieders te vergelijken. Gelukkig hebben wij dat al voor je gedaan en kunnen we stellen dat je op dit moment het beste bij Bitvavo terecht kan. Je leest dat in onze Bitvavo review. Maak eerst een account aan bij Bitvavo, en gebruik onze Bitvavo handleiding om je stapsgewijs naar je eerste aankoop te leiden.

Crypto staking

Bij crypto staking zet je de gekochte coins voor een bepaalde periode vast zodat deze gebruikt kunnen worden om transacties op de achterliggende blockchain te valideren. Hiervoor krijg je een vergoeding in de vorm van rente. De vergoeding wordt uitbetaald in de eenheid coins die je hebt vastgezet. Goed om te weten is dat je voor crypto staking ook bij Bitvavo terecht kan. Lees hier meer over crypto staking.

Crypto earn

Bij crypto earn zet je net als bij crypto staking je coins voor een bepaalde periode vast op een exchange. In dit geval worden je coins gebruikt door de exchange om elders financiële verplichtingen aan te gaan. De beloning die je hiervoor krijgt is identiek aan crypto staking. Namelijk in de vorm van rente. Lees hier meer over crypto earn

2: Beleggen in aandelen of obligaties

Door het kopen van aandelen verkrijg je eigendomsrechten van een bedrijf. Obligaties zijn leningen die door bedrijven of overheden zijn uitgegeven. We leggen beide opties hieronder uit:

Aandelen

Als je aandelen koopt, neem je deel in het eigendom van een bedrijf en kan je profiteren van de winst die het bedrijf maakt. Als het bedrijf goed presteert, kan de waarde van je aandelen stijgen. Wat betekent dat je ze later voor meer geld kunt verkopen dan je ervoor hebt betaald. Als het bedrijf echter slecht presteert kan de waarde van je aandelen dalen.

Obligaties

Dit zijn leningen die door bedrijven of overheden zijn uitgegeven. Als je obligaties koopt leen je geld aan het bedrijf of de overheid. In ruil hiervoor ontvang je rente. De rente die je ontvangt is afhankelijk van de looptijd van de obligatie en het rentepercentage dat is afgesproken. Aan het einde van de looptijd moet het bedrijf of de overheid het geleende geld terugbetalen.

Er zijn verschillende manieren om in aandelen of obligaties te beleggen. Dit is afhankelijk van je financiële middelen en je doelen. Zo kun je bijvoorbeeld aandelen of obligaties van een enkel bedrijf of land kopen, of je kunt geld investeren in beleggingsfondsen.

3: Investeren en verhuren van onroerend goed

Hierbij verdien je passief inkomen door geld te investeren in het kopen van een huis of appartement. Deze verhuur je vervolgens aan huurders. Als eigenaar van het onroerend goed ben je verantwoordelijk voor het onderhoud en de verhuur ervan. Je ontvangt hiervoor huurinkomsten van de huurders.

Er zijn verschillende manieren om in onroerend goed te investeren. Zo kun je bijvoorbeeld een huis of appartement kopen en dit zelf verhuren. Of je kunt geld investeren in een vastgoedfonds dat belegt in onroerend goed.

4: Opzetten van een dropshipping-bedrijf

Met een dropshipping-bedrijf verkoop je producten die je zelf niet hoeft te bezitten of te versturen. Je betaalt de leverancier pas als een klant een bestelling plaatst zodat je geen voorraad hoeft aan te leggen.

5: Verkopen van digitale producten

Als je goed bent in het maken van bijvoorbeeld e-books, videocursussen of muziek, kun je deze producten verkopen als bron van passief inkomen.

6: Investeren in peer-to-peer-leningen:

Door te investeren in peer-to-peer-leningen kun je geld lenen aan andere mensen en hier rente over ontvangen. Dit is een vorm van passief inkomen, maar het is wel belangrijk om te onthouden dat er altijd een bepaald risico bestaat dat je het geleende geld niet terugkrijgt.

Goed om te weten is dat het opbouwen van passief inkomen vaak tijd en moeite kost. Het is niet altijd even gemakkelijk om een stabiele inkomstenstroom op deze manier op te bouwen. Daarom is het verstandig om goed te overwegen welke strategie het beste bij jou past. En om je te verdiepen in de verschillende opties voordat je een beslissing maakt. Mocht je voor onze eerste keus crypto gaan, maak dan eerst een account aan bij Nederlands grootste crypto aanbieder Bitvavo.

passief inkomen