Home Nieuws en guides SEC wijzigt aanklacht tegen Ripple
Garlinghouse en Larsen verder in het nauw

SEC wijzigt aanklacht tegen Ripple

Ripple topmannen Brad Garlinghouse en Chris Larsen zijn nu ook persoonlijk nauw betrokken geraakt bij de eerder ingediende aanklacht van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) tegen het Amerikaanse technologiebedrijf.

De SEC verzwaarde op 18 februari j.l. de eerder ingediende claim dat Garlinghouse en Larsen persoonlijk betrokken zijn geweest bij het manipuleren van de XRP-koers. Het koersverloop van de cryptovaluta zou gemanipuleerd zijn door het bewust vertragen en opvoeren van de verkoop van XRP tokens. Dit zou ingaan tegen de geldende Amerikaanse wetgeving rondom de verhandeling van effecten.

Zo wordt door de SEC een geval uit 2015 aangehaald waarbij Garlinghouse en Larsen de verkoop van hun XRP tokens, bij een van Ripple’s market makers, tijdelijk pauzeerde vanwege verslechterende marktcondities. Zodra deze condities bijgetrokken waren kon de verkoop hervat worden.

SEC dient gewijzigde aanklacht in tegen Ripple.

In de gewijzigde aanklacht beschuldigt de SEC Garlinghouse en Larsen voor meer dan 14,6 miljard aan digitale XRP securities verkocht te hebben ter waarde van meer dan $1,38 miljard. Dit geld zou door Garlinghouse en Larsen gebruikt zijn om de activiteiten van het technologiebedrijf te financieren en daarnaast droeg de verkoop bij aan financiële zelfverheerlijking van de topmannen zelf.

Belangrijk detail in de gewijzigde aanklacht is dat de SEC stelt dat Ripple in 2012 reeds juridisch advies ontving waarin werd gewaarschuwd voor de mogelijkheid dat XRP aangemerkt zou kunnen worden als security. Ondanks dat deze informatie reeds bekend was binnen Ripple kozen Garlinghouse en Larsen er zelf voor om deze te negeren en hun activiteiten te continueren.

In de gewijzigde aanklacht beweert de SEC dat Garlinghouse en Larsen persoonlijk minstens $600 miljoen hebben overgehouden aan de verkoop van XRP tokens. Garlinghouse wordt er nu van beschuldigd investeerders misleid te hebben door ten tijde van de verkoop, met enige regelmaat, gezegd te hebben “Long in XRP te zitten” In de effectenhandel staat dit juist voor het anticiperen op een koersstijging, wat haaks staat op de verkoop van de XRP tokens.

Verder beticht de SEC Garlinghouse en Larsen van niet-transparante informatievoorziening rondom Ripple en XRP tokens. Zo zouden investeerders enkel informatie bezitten die Garlinghouse en Larsen wilden delen. Volgens de SEC bestaat deze niet-transparante informatiestructuur nog steeds, waarmee Ripple en haar XRP tokens een aanzienlijk risico voor investeerders en beleggers vormt.