Home Nieuws en guides Staking. Een extra rendement op je crypto investering
Staking. Hoe werkt dat eigenlijk?

Staking. Een extra rendement op je crypto investering

Naast het profiteren van koersstijgingen is er nog een andere manier om rendement uit je aangekochte cryptocurrencies te behalen: staking. Je kan dit het beste vergelijken met het houden van spaargeld op een bankrekening. Omdat de bank jouw geld kan gebruiken om aan andere verplichtingen te voldoen krijg je rente als beloning. Bij staking zet je jouw cryptocurrencies vast in een wallet. Hiermee ondersteun je de werking en de veiligheid van de blockchain. Als beloning hiervoor krijg je een vergoeding in de betreffende cryptocurrency die je staked.

staking

Hoe werkt staking?

Om beter begrip van staking te kunnen krijgen dienen we naar de werking van een blockchain te kijken. Een blockchain kan draaien op het proof-of-work, proof-of-stake, proof-of-authority of proof-of-space principe. De bekenste proof-of-work blockchains zijn die van Bitcoin en Ethereum. Hierbij worden transacties op de blockchain gevalideerd door middel van miners die zich aanbieden op de blockchain. De miner die als eerste de complexe rekenpuzzel kan oplossen wordt uitgekozen om de transactie te valideren en het nieuw gegenereerde block toe te voegen aan de blockchain. Een nadeel van deze methode is rekenkracht, en dus het stroomverbruik, wat nodig is om transacties te valideren.

Bij een proof-of-stake blockchain worden de miners uitgekozen op basis van de cryptocurrencies die in de bijbehorende wallet zijn opgeslagen. Hierbij wordt gekeken naar de hoeveelheid cryptocurrencies die in de wallet staan. En hoelang deze al staan opgeslagen in de wallet. Daarnaast wordt er vaak ook gebruik gemaakt van kansberekening om een transactie aan een miner toe te wijzen. Een belangrijk verschil met  proof-of-work blockchains is dat nieuw te genereren blocks dus niet worden toegewezen aan de miners op basis van rekenkracht, maar op basis van bezit van de cryptocurrency zelf. Dit kost aanzienlijk minder stroomverbruik.

Uiteindelijk krijgen bij staking de miners een beloning door hun cryptocurrencies beschikbaar te stellen in een wallet. Deze beloning wordt vrijgegeven in de vorm van een hoeveelheid cryptocurrencies van het type currency dat beschikbaar is gesteld.

Hoe worden beloningen berekend?

Beloningen verschillen per blockchain. Er zijn blockchains die een vast staking percentage uitkeren. Maar er zijn ook blockchains die de staking beloningen laten afhangen van de hoeveelheid cryptocurrencies die je in je wallet hebt zitten. En hoelang je deze al in je wallet hebt zitten. Maar ook variabelen als inflatie en de hoeveelheid tokens die al op het netwerk zijn uitgegeven kunnen een rol spelen.

Waar krijg je de hoogste beloningen voor het staken?

Bij Binance kan je op dit moment goede staking beloningen krijgen. We hebben de beste beloningen even op een rijtje gezet.

 • Vite: 47% per jaar.
 • ADX: 47% per jaar.
 • Cake: 37% per jaar.
 • TKO: 36% per jaar.
 • BNB: 35% per jaar.
 • PNT: 30% per jaar.
 • DOT: 28% per jaar.
 • Auction: 26% per jaar.
 • TRU: 22% per jaar.
 • DODO: 21% per jaar.
 • ADA: 18% per jaar.

 

Wil jij direct starten met crypto staken? Maak dan nu een account aan bij Binance.