Home Nieuws en guides 10 Tips voor het kopen van je eerste crypto´s
Dingen die je moet weten voordat je jouw eerste crypto's koopt

10 Tips voor het kopen van je eerste crypto´s

Het moment dat je besluit om te je eerste crypto te kopen gaan er een hoop vragen door je heen. Je staat daarin niet alleen. Iedereen die begint met crypto kent dat gevoel. Je gaat aan de slag met iets nieuws dat je misschien nog niet zo goed begrijpt. Én daar ga je ook nog geld in stoppen!

Gelukkig ben je niet de eerste persoon op aarde die start met crypto kopen. Anderen zijn je voorgegaan. Met deze 10 tips zorg je ervoor dat jouw crypto-avontuur zo succesvol mogelijk wordt. 

10 Tips voor het kopen van je eerste crypto's

1. Doe onderzoek naar Bitcoin en andere crypto voordat je gaat kopen

Niet iedereen doet dit, maar toch raden we je aan om onderzoek te doen naar Bitcoin en andere crypto’s. Je gaat immers geld investeren in een – nu misschien nog – onbekende technologie; blockchain.

Zoek altijd informatie op over een cryptocurrency waarin je wilt investeren. Het is belangrijk dat je de achtergrond begrijpt. In onze special over de geschiedenis van cryptocurrency kan daar meer over vinden.

Er zijn cryptocurrencies, zoals Bitcoin met een maximum (21 miljoen) aantal coins, maar ook zonder maximum – zoals Ethereum.

Door onderzoek te doen begrijp je beter wat de toepassing van een bepaalde cryptocurrency en de onderliggende blockchain technologie is. Dit zorgt straks dat je minder gevoelig bent voor prijsschommelingen in de markt omdat je weet waar een crypto coin voor gebruikt wordt en een gevoel krijgt bij de potentiële waarde die Bitcoin of een altcoin biedt.

2. Begrijp dat vraag en aanbod de prijs bepalen

Een van de belangrijkste concepten in de economie is het concept van vraag en aanbod. In essentie komt het neer op het volgende. Is het aanbod beperkt en neemt de vraag toe, dan stijgt de prijs. Is het aanbod groot en neemt de vraag af, dan daalt de prijs. Dit principe geldt ook bij cryptocurrencies. 

Een ander belangrijk concept is dat van de market cap (market capitalisation). De market cap is een manier om inzichtelijk te krijgen hoeveel de totale waarde van een bepaalde asset is. Deze definitie wordt zowel bij aandelen als bij crypto’s gebruikt. Het wordt berekend door het in omloop zijnde aanbod te vermenigvuldigen met de actuele prijs. 

Cryptocurrencies met een hogere market cap vertegenwoordigen dus een grotere waarde. Over het algemeen worden prijsschommelingen kleiner naarmate de market cap groeit. 

3. Bepaal waarom je crypto gaat kopen

Bijna iedereen die met crypto’s begint droomt van gouden bergen. Jij misschien ook wel. Maar, voordat je begint is het goed om na te denken wat de reden is dat je crypto wilt kopen. Wil je voor een langere termijn je geld wegzetten als investering of liever dagelijks handelen als trader? Als je geld langere tijd wilt laten staan is een hardware wallet een verstandige keuze. Wil je liever niet in de weer met een eigen wallet? Zorg dan dat je gebruik maakt van een veilige exchange.

Je kan natuurlijk ook gewoon een beetje willen experimenteren met crypto’s. Dat kan ook. Er zijn wel verschillen tussen partijen hierin. Coinbase biedt de mogelijkheid om al vanaf €2 te beginnen terwijl het Nederlandse Satos een minimaal investering van €100 vraagt. 

4. Kies een crypto broker of exchange

Zodra je eenmaal weet waarom je crypto’s koopt kan je een keuze maken over het type aanbieder dat je wilt gebruiken. Deze zijn onder te verdelen in brokers en exchanges. 

Ben je van plan om eenmalig een aankoop te doen en wil je vervolgens niet meer omkijken naar je crypto’s? Dan biedt de eenvoud van een broker vaak uitkomst. Je kan bij deze partijen niet handelen, maar alleen coins aan- of verkopen. Ga je crypto kopen via een broker dan heb je vaak een hard- of software wallet nodig. 

Tegenover de crypto broker staat de exchange. Op een exchange kan je naast het aan- en verkopen ook handelen in je crypto’s. Dit klinkt misschien complex, maar dat valt mee. Net als bij aandelen geef je aan dat je voor een bepaalde prijs wilt kopen. Het verschil is dat je handelt met cryptocurrency. Zo wissel je jouw Euro’s tegen Bitcoin of verkoop je Bitcoin voor Ethereum.

5. Vergelijk aanbieders als je crypto gaat kopen

De verschillende crypto aanbieders hanteren ook verschillende prijzen. Als je crypto gaat kopen bij een broker dan betaal je voor het gemak. Deze platformen zijn bedoeld om de complexiteit van een transactie weg te nemen. Daartegenover staat dat de vergoedingen die zij hanteren tussen de 0.5% en 2% liggen. Koop je voor € 1000 aan Bitcoin dan betaal je dus tussen de 5 en 20 euro. 

Exchanges hanteren lagere kosten voor het aan- en verkopen. Zij verdienen geld aan eventuele handelstransacties. Tegen de lagere kosten bij een crypto exchange staat dat het kopen van cryptovaluta minder gebruiksvriendelijk is. De kosten voor het aankopen van crypto’s bij een exchange liggen grofweg tussen de 0.1% en 0.5%.

Vergelijk dus altijd aanbieders op prijs en hun beoordeling. Dan weet je zeker dat je het meeste waar voor je geld krijgt. 

6. Bepaal een crypto strategie

Je strategie bepaalt waar je jouw crypto’s aankoopt. Maar ook de uitvoering van je strategie is belangrijk. Kies je ervoor om crypto te kopen en wil je vervolgens er weinig naar omkijken? Dan spreken we van HODL, dit staat voor Hold On for Dear Life. Zie dit als het equivalent van lange termijn beleggen. 

In plaats van het passief beheren van je crypto’s kan je ook handelen. Hierbij probeer je winst te maken door crypto’s voor een hoger bedrag te verkopen dan jij ze gekocht hebt. Door actief te handelen kan een hoger rendement behalen. Het risico is ook aanzienlijk groter. Om een goede trader te worden is tijd nodig. Verdiep je in de materie en ga zeker niet op dag één van je crypto-avontuur met je hele vermogen handelen!

Dit handelen wordt – verrassend –  traden genoemd. Er zijn meerdere strategieën die gebruikt worden. We adviseren je om als beginner niet gelijk met al je geld traden. 

7. Ga niet met al je spaargeld crypto kopen

Hoe verleidelijk het ook is om die gouden bergen na te jagen, stop niet al je geld in crypto’s. De koersschommelingen van crypto’s zijn groter dan bij traditionele aandelen – dit wordt volatiliteit genoemd. Daardoor kan een investering die je nu doet over een maand al een stuk minder waard zijn. Hou dus altijd een financiële buffer achter de hand. 

Ga je investeren in crypto’s zorg dan ook voor een gediversificeerd portfolio. Met andere woorden: verdeel je geld over meerdere coins. Ook hierdoor ben je beter beschermd tegen grote koersschommelingen. 

8. Hou je crypto’s veilig

Ga je aan de slag met investeringen dan wil je dat ze veilig blijven. Bij crypto’s is dat niet anders. Je hebt inmiddels misschien al van wallets gehoord. Daar zijn verschillende soorten van. De bekendste zijn de hardware wallet, hierbij zijn jouw crypto’s opgeslagen buiten het internet en daardoor dus niet te bereiken. Daarnaast heb je de software wallet, waarbij crypto’s opgeslagen staan op je telefoon of computer. Maar je kan ook je crypto’s opslaan bij de exchange waar je handelt. Zorg er dus altijd voor dat je een veilige exchange of broker kiest en hou je virusscanner up-to-date. Daarmee voorkom je eventuele virussen of hacks.

Een tweede belangrijke tip is het instellen van 2-Factor Authentication (2FA). Hierbij heb je naast het inloggen met emailadres en wachtwoord ook nog een andere manier van verificatie nodig. Dit kan een telefoonnummer zijn – waarop je een smsje ontvangt als je wil inloggen. Of een andere manier. Zoals Google’s Authenticator. Hiermee voorkom je dat iemand bij je crypto’s komt. Met name als je besluit te gaan traden of als je jouw crypto’s opslaat bij een exchange is dit belangrijk!

9. Volg je strategie

We begonnen er al mee. Het is belangrijk dat je onderzoek doet naar de crypto’s waarin je wilt investeren. Er zijn meerdere redenen waarom je dat wilt doen, maar de belangrijkste is dat het er voor zorgt dat je weet waar je in investeert. Begrijp je waar je in investeert dan zullen eventuele prijsschommelingen minder effect hebben op je emoties – en je humeur. Dat zou ervoor moeten zorgen dat je het makkelijker vindt om je te houden aan de strategie die je vooraf hebt uitgestippeld. 

Zorg er dus voor dat het onderzoek vooraf goed is. En heb vertrouwen in jezelf. Kies je ervoor om in een bepaalde cryptocurrency te investeren dan moet je dit ook zien als investeren. Dat  betekent dat je misschien morgen nog niet gelijk resultaat hebt, of volgende week, maar over een maand misschien al wel. Heb vertrouwen in wat je besluit te doen en heb geduld. Cryptocurrencies kunnen hele grote winsten meebrengen, maar dat betekent niet dat de coin die jij hebt gekocht dat morgen of volgende week al opbrengt.

10. Beheers je emoties

Grote kans dat je met crypto’s wilt beginnen omdat een vriend of bekende van je grote winsten heeft gemaakt. Dat snappen we. Veel mensen zijn rijk geworden met het investeren in crypto’s, maar tegelijkertijd is het geen garantie op succes. Tegenover alle mensen die rijk zijn geworden met Bitcoin of andere crypto’s staan de mensen die verkeerde beslissingen hebben genomen. Voorkom dat je handelt uit emotie. 

De twee belangrijkste acties die mensen vertonen uit emotie zijn FOMO (Fear Of Missing Out) en Panic selling. Bij FOMO beginnen mensen te kopen omdat ze het gevoel hebben dat ze de boot gemist hebben. Het is een veelvoorkomend verschijnsel én ook een waar ervaren traders gebruik van maken om winst te maken. Beginnen crypto-investeerders kopen dan ook regelmatig cryptocurrencies die al grote koerssprongen hebben gemaakt. Vaak daalt een cryptocoin daarna weer snel. Koop je uit emotie dan koop je dus vaak een coin voor een te hoge prijs. 

Het tegenovergestelde van FOMO is “panic-selling”. In dat geval probeert iemand die een plotselinge koersdaling ziet zijn verlies te beperken door zijn Bitcoin of andere crypto’s te verkopen. Op het eerste gezicht lijkt dit een verstandig besluit, maar vaak zie je na een grote daling van de koers een snelle opleving. Beginnende crypto-investeerders verkopen dan ook vaak als de koers van een cryptocurrency de bodem raakt. Door te vertrouwen op je onderzoek en uit te zoomen van het hier en nu voorkom je dat verlies maakt.

(Extra tip) Pas als je crypto’s verkoopt is het winst

Eigenlijk wilden we maar 10 tips geven, maar deze tip is zo belangrijk als je begint met crypto’s we hem niet weg konden laten. Je verdient pas geld met een investering als je ook bereid bent om je crypto’s te verkopen. Kies dus voor een moment waarop je een bepaalde punt hebt bereikt in je strategie om uit te cashen. Alleen als het geld op je bankrekening staat – heb je het ook daadwerkelijk verdient. Tot die tijd is het alleen rendement. Zorg dus dat je jezelf ook uitbetaalt! 

Hopelijk helpen deze tips je als je aan de slag gaat. Wil je prijzen van Bitcoin vergelijken? Maak dan gebruik van onze crypto vergelijker!