Home Nieuws en guides Veelgestelde vragen: Je eerste Bitcoin kopen
Geen probleem! Iedereen heeft ze ooit gehad.

Veelgestelde vragen: Je eerste Bitcoin kopen

De afgelopen tijd heb je een hoop gelezen over Bitcoin. Nu ben je zover. Je wil je eerste Bitcoin kopen. Maar ja, het is toch nieuw hè? En hoe werkt dat eigenlijk allemaal? Met deze veelgestelde vragen weet je precies waar je aan toe bent.

Hoe kan ik mijn eerste Bitcoin kopen?

Je eerste Bitcoin kopen doe je bij een broker of een crypto exchange. De twee verschillende aanbieders hebben allebei voor- en nadelen. Kort samengevat komt het erop neer dat je bij een broker een iets hogere vergoeding betaalt, maar daar wel heel gemakkelijk met iDEAL je eerste Bitcoin kunt kopen. Een exchange biedt veel meer opties waardoor ze als minder gebruiksvriendelijk worden ervaren, maar daar betaal je vaak een lagere vergoeding per transactie.

Moet ik een hele Bitcoin kopen?

Misschien wel het grootste misverstand als je jouw eerste Bitcoin wilt kopen. Maar het simpele antwoord is nee. Bitcoin is tienduizenden euro’s waard. Veel mensen die voor het eerst Bitcoin kopen kiezen ervoor om maar een klein deel van een Bitcoin te kopen. Bitcoins zijn namelijk opgedeeld in kleine delen die Satoshi’s worden genoemd en een Bitcoin bestaat uit 100 miljoen Satoshi’s. Je hoeft dus niet een hele Bitcoin te kopen als je begint met crypto’s.

Wat is het minimale bedrag waarvoor ik Bitcoin koop?

Het minimale bedrag dat je kan investeren in Bitcoin is één Satoshi. Bitcoins bestaan uit 100 miljoen Satoshi. Koop je je eerste Bitcoin? Dan ben je afhankelijk van de aanbieder waar je dit doet. Bij sommige aanbieders kan je al vanaf €2 aankopen. Andere partijen vragen een minimale aankoop van €100. Je vergelijkt de verschillende Bitcoin aanbieders het makkelijkst in de crypto vergelijker. Daarbij zie je ook direct hoeveel Bitcoin je voor jouw euro’s krijgt.

Kan ik mijn eerste Bitcoin kopen met iDEAL?

Ja. Bij alle Nederlandse aanbieders kan je Bitcoin kopen met iDEAL. Veel internationale aanbieders bieden dit ook aan. Ook als je liever op een andere manier betaalt kan dit. Naast iDEAL kun je ook met creditcard of bankoverschrijving (SEPA) je eerste Bitcoin kopen.

Wanneer is het juiste moment om mijn eerste Bitcoin te kopen?

Helaas is hier niet zo eenvoudig antwoord op te geven. Bitcoin heeft in het (recente) verleden grote koersstijgingen laten zien, maar gaat niet in één rechte lijn omhoog. Ga je je eerste Bitcoin kopen? Maak dan gebruik van “Dollar Cost Averaging”. Hierbij koop je op een vast moment – bijvoorbeeld iedere maand – voor een vast bedrag Bitcoin. Op die manier wordt de aankoopprijs een gemiddelde. Ook meer traditionele beleggers passen dit toe bij het aankopen van aandelen. Door niet alles in één keer aan te kopen spreid je het risico. 

Waar moet ik mijn eerste Bitcoin kopen?

Dat hangt af van je ambitie. Wil je alleen Bitcoin kopen en er vervolgens niet meer naar omkijken? Dan adviseren we je gebruik te maken van een broker. Een broker biedt je gemak bij je eerste aankoop. In dit artikel geven we je de beste brokers voor 2021. Twijfel je of je misschien wil gaan traden met je Bitcoin? Maak dan gebruik van een exchange. Vergelijk sowieso verschillende aanbieders in de Bitcoin vergelijker. Zo kies je eenvoudig een partij die bij jou past en weet je zeker dat je jouw eerste Bitcoin koopt bij een betrouwbare aanbieder.

Heb ik een wallet nodig als ik mijn eerste Bitcoin koop?

Het korte antwoord is ja. Je hebt een plek nodig om je Bitcoin op te slaan. Veel brokers en exchanges bieden een online wallet aan. Koop je je eerste Bitcoin, dan is dit vaak voldoende. Stijgt de waarde van je Bitcoin? Dan raden we je aan om na te denken over andere manieren om je Bitcoin veilig te houden. Zorg wel dat als je je Bitcoins bewaart bij een broker of op een exchange dat je 2FA (2-Factor Authentication) gebruikt. Door 2FA heb je naast een gebruikersnaam en wachtwoord ook een sms-code of andere vorm van authenticatie nodig.

Ben ik mijn Bitcoin kwijt als ik toegang tot mijn wallet verlies?

Nee. Zolang niemand anders toegang heeft tot je wallet ben je niets kwijt. Het is wel belangrijk om de recovery seed – dat is een code van 12, 18 of 24 woorden – ergens op te schrijven. Met die recovery seed kan je altijd toegang krijgen tot je wallet. Heb je geen toegang meer tot je wallet én ben je recovery seed kwijt? Dan zijn je Bitcoins niet weg, maar kan jij er niet meer bij. In sommige gevallen kan een broker of exchange je dan nog helpen om toch weer toegang te krijgen. Logischerwijs raden we je aan om te zorgen dat het niet zover komt!

Wat als ik mijn Bitcoin weer wil verkopen?

Net als je eerste Bitcoin kopen is het verkopen van Bitcoin ook eenvoudig. Als je jouw Bitcoins hebt opgeslagen bij een exchange of broker kan je ze daar ook gemakkelijk verkopen. Zowel brokers als exchanges maken het geld over naar je bankrekening. Vaak zitten er een paar werkdagen tussen het moment dat je dit doet en dat het geld daadwerkelijk op je rekening staat. In de meeste gevallen is dit binnen een week wel geregeld.

Hopelijk zijn je vragen beantwoord. Maar heb je toch nog vragen voordat je de eerste Bitcoin koopt? Dan raden we je aan om ook deze 10 tips te lezen zodat je klaar bent om met crypto’s aan de slag te gaan.