Wat is Bitcoin en hoe werkt het?

Als jij je voor het eerst in Bitcoin gaat verdiepen, kan het je weleens gaan duizelen. Zoveel verschillende termen die gebruikt worden. En waar moet je in hemelsnaam beginnen als je wilt investeren in crypto? De bekendste cryptomunt is de Bitcoin, die met name aan bekendheid won toen de koers van de munt in 2017 opeens door het dak ging. Hierdoor werd de munt meer mainstream en kwam deze uit de donkere hoek van het darkweb. Hele volksstammen begonnen met investeren in de digitale munt.

Wat is Bitcoin?

Bitcoin werd in 2008 ontwikkeld door Satoshi Nakamoto. Dit pseudoniem staat voor de persoon of groep die Bitcoin ontwikkelt heeft. Deze moest in eerste instantie werken als een peer-to-peer elektronisch geldsysteem. Bedoelt om het wereldwijde probleem van inflatie en tussenkomst van derden op te lossen. Inmiddels heeft Bitcoin zicht ontwikkelt tot een digitale valuta waar wereldwijd betalingen mee verricht kunnen worden. 

Voordat je in de wondere wereld van Bitcoin en andere cryptocurrencies duikt, is het goed om te weten waarom Bitcoin zo’n gave uitvinding is. In 2008 verscheen er een document online van het pseudoniem Satoshi Nakamoto. In deze white paper werd het concept van Bitcoin beschreven. Het gaf antwoord op de vraag: “Hoe kan je ervoor zorgen dat iets niet kopieert, maar het toch via internet gaat?” Als je bijvoorbeeld een foto aan iemand anders mailt, dan staat de kopie van die foto ook nog op jouw computer. Dus dan is deze gekopieerd. 

Iedere Bitcoin is in feite een computerfile die wordt bewaard in een digitale ‘wallet’ of portemonnee-app. Opgeslagen op een smartphone of computer. Het is een gedecentraliseerde digitale munt zonder centrale bank. Een Bitcoin kan van gebruiker naar gebruiker zonder tussenkomst van derden worden verstuurd.

De financiële crisis van 2008

Belangrijk voor de opkomst van Bitcoin is dat in 2008 de financiële wereld op zijn grondvesten trilde. Een van de belangrijkste en machtigste Amerikaanse banken, Lehman Brothers, ging failliet. De krediet- of bankencrisis die volgde, had als gevolg dat over de hele wereld mensen, bedrijven en overheden het risico liepen om bij de bank ondergebrachte eigendommen kwijt te raken. Denk hierbij aan huizen en spaartegoeden. Mensen raakten het vertrouwen in banken kwijt en wantrouwden het systeem. Ze vroegen zich af hoe het kon dat dergelijke instituten failliet kunnen gaan. 

Het is niet toevallig dat kort na deze gebeurtenis een onbekend persoon een white paper publiceerde: Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System. Deze werd gepubliceerd onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto.

Aanvankelijk was Bitcoin dus niet bedoeld als digitale valuta. Maar als een sluitend systeem om geld rechtstreeks van de ene naar de andere partij over te maken. Dit zonder bemoeienis van een financiële instelling. De wens voor een dergelijk systeem is er niet een van de laatste jaren. Sterker nog, sinds de komst van internet zijn er al verschillende partijen hiermee bezig geweest. Maar de ontwikkeling van een dergelijk systeem kwam met de bankencrisis in een stroomversnelling.

Bitcoin werd de eerste digitale munt die werkt zonder een bank of centrale beheerder. Door de techniek die erachter schuilgaat, Blockchain, is het is een online versie van contant geld.

Hoe werkt Bitcoin?

Sinds de opkomst van het internet werd er gewerkt aan een vorm van digitaal geld. Maar hierbij liepen bedenkers van digitale geldsystemen tegen een belangrijke vraag aan: Hoe kan je ervoor zorgen dat iets niet kopieert, maar het toch via internet gaat?” Geef je een briefje van twintig euro aan iemand, dan weet iemand zeker dat hij dat briefje van twintig euro heeft. Als je iets via internet verzendt heb je deze garantie niet, want hoe controleer je de transactie?

Normaal gesproken zou een derde partij in dit voorbeeld een bank of andere financiële instelling de transactie verifiëren. Bij Bitcoin is dit proces gedecentraliseerd. Transacties zijn niet langer afhankelijk van traditionele partijen om iemands geloofwaardigheid aan te tonen. 

Transacties verifiëren

Het controleren en verifiëren van transacties wordt door tal van krachtige computers gedaan die op het netwerk zijn aangesloten: de blockchain. Na verificatie worden de transacties toegevoegd aan de blockchain. Dit proces wordt mining genoemd. We leggen je hier uit hoe Bitcoin mining werkt. Op deze manier dragen tal van individuele computers bij aan de werking van het systeem. De afhankelijkheid van een centrale partij is hiermee verdwenen. En dat is nu precies de kern van decentralisatie.

Kan ik betalen met Bitcoin?

Ja. het is mogelijk om met Bitcoin goederen en diensten te betalen. Deze transacties worden gevalideerd en geregistreerd via het Bitcoin blockchain netwerk. Vanuit je eigen digitale Bitcoin portemonnee selecteer je hoeveel Bitcoin je wilt betalen en naar welk Bitcoin adres je deze hoeveelheid wilt overmaken. Vervolgens wordt de transactie gevalideerd door het blockchain netwerk, geregistreerd en verwerkt. Betalen met Bitcoin kan gemakkelijk via je computer, laptop of via een app op je smartphone. De enige vereiste is dat je beschikt over een Bitcoin wallet met voldoende saldo. Er zijn verschillende opties om Bitcoin te bewaren in een Bitcoin wallet.

Waar kan ik betalen met Bitcoin?

Hoewel Bitcoin in Nederland nog geen wettelijk betaalmiddel is, zijn er inmiddels zijn er tal van plekken waar je reeds met Bitcoin kan betalen. Thuisbezorgd was de eerste grote Nederlandse webshop die betaling via Bitcoin mogelijk heeft gemaakt. Ook bekende grote webshops als bol.com en Zalando bieden via giftcards de mogelijkheid aan om met Bitcoins te betalen. Ook bij tal van restaurants en winkels kan je inmiddels terecht met je Bitcoins. Tegenwoordig is het vaak mogelijk om aan de kassa te betalen met je Binance Creditcard. Via Coinmap vind je gemakkelijk alle winkels die Bitcoins accepteren.

Hoe koop ik Bitcoins?

Je kan op een aantal manieren Bitcoins kopen:

  • Via een broker                                                                                                                                                     Bij een broker koop je snel en gemakkelijk Bitcoins via iDEAL, creditcart of via een bankoverschrijving. Betrouwbare Nederlandse brokers staan geregistreerd bij de DNB en vallen onder de wet financieel toezicht. Je betaalt een redelijk hoge fee per transactie en je aangekochte Bitcoins worden na verificatie direct verstuurd naar je digitale Bitcoin portemonnee. Bekijk hier de beste crypto brokers van 2022

 

  • Via een exchange                                                                                                                                           Een exchange biedt dezelfde mogelijkheden als een broker. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om ande cryptomunten om te wisselen in Bitcoins. De verwerkingstijd van een transactie is bij een exchange korter dan bij een broker. Verder is de transactie fee ook vaak lager dan bij een broker. Een nadeel is dat internationale crypto exchanges niet onder de wet financieel toezicht vallen. Het is daarom verstandig om crypto exchanges te vergelijken op basis van prijs en betrouwbaarheid.

 

  • Via een digitale wallet                                                                                                                                    Er zijn verschillende digitale wallets waarmee je naast het bewaren van je crypto ook crypto kunt kopen. De bekendste wallets zijn Trustwallet en Metamask. Via deze wallets koop je als het ware crypto met crypto.

Bekijk ook onze laatste tips voor lage crypto trading fees en bijkomende trading kosten.

Is crypto kopen veilig?

Ja. Het kopen van crypto is veilig zolang je de juiste voorzorgsmaatregelen in acht neemt. Koop je crypto enkel via een laptop of smartphone waarbij de beveiligingssoftware up-to-date is. Of koop je crypto bij een betrouwbare broker of exchange. Lees meer over hoe je veilig Bitcoins kan kopen. 

Hoe kan je handelen in crypto?

Naast investeren in crypto kan je ook actief gaan handelen. Je crypto verhandel je op een exchange met als doel je aangekochte crypto weer met winst te verkopen. Op een exchange kan je zowel Bitcoin als altcoins verhandelen. Bij elke transactie betaal je de exchange transactiekosten. Die kunnen vaak aan de hoge kant zijn. In Nederland zijn de meest gebruikte crypto exchanges Binance, Bitvavo en Bitcoinmeester. Als je hier meer over wilt weten lees dan onze Binance review, onze Bitvavo review of onze Bitcoinmeester review.

Een crypto exchange biedt je tal van mogelijkheden om je crypto te verhandelen. Zo kan je naast de reguliere koop en verkooporders ook stop-losses instellen om je verlies te beperken. Ook krijg je inzicht in het orderbook en het verhandelde volume. Om je hiermee verder op weg te helpen hebben we een handleiding geschreven voor het gebruik van de grootste wereldwijde crypto exchange Binance. Lees hier de handleiding die antwoord geeft op de vraag: Hoe werkt Binance?

Daytrading

Professionele cryptohandelaren noemen we daytraders. Zij verdienen hier hun brood mee. Het is niet gemakkelijk om een succesvolle daytrader te worden. Je zal goed moeten weten hoe je met je tijd om moet gaan, en continu de Bitcoin koers moeten volgen. Daarnaast is het belangrijk je emoties de baas te blijven. Traders maken hun koop en verkoopbeslissingen op basis van een vooropgezet plan: een set-up. Het is belangrijk je hieraan te houden om je winsten te maximaliseren en je verliezen te beperken. Lees meer over hoe je een succesvolle Bitcoin trader kan worden.

Hoeveel kan je verdienen met Bitcoin?

Met de juiste strategie en door de juiste keuzes te maken op het goede moment, kan je veel geld verdienen met Bitcoin. De laatste jaren hebben uitgewezen dat het kopen van Bitcoin, en deze geruime tijd vast te houden, een flink rendement kan opleveren. Maar zoals voor elke valutamarkt geldt: opgaande trends worden altijd afgewisseld met neergaande trends. Je zal dus je Bitcoins op het juiste moment weer moeten verkopen om je winst definitief te verzilveren. En koop je in of vlak voor een neergaande trend dan loop je het risico om met verlies achter te blijven. Het succes van Bitcoin in het verleden biedt immers geen garanties voor de toekomst. Lees je daarom goed in voordat je gaat investeren in Bitcoin.

Bekijk ook de veelgestelde vragen bij het kopen van je eerste Bitcoin.  Of bekijk deze 10 tips bij het kopen van je eerste crypto. Wil je direct Bitcoin kopen? Vergelijk dan eerst de verschillende Bitcoin aanbieders.