Home Nieuws en guides Wat zijn NFT-tokens?
De nieuwe hype in cryptoland. Maar wat zijn NFT-tokens precies?

Wat zijn NFT-tokens?

NFT tokens staan voor non-fungible tokens en zijn sinds begin 2021 een ware hype geworden in de wereldwijde crypto markt. De tokens kenmerken zich doordat ze een unieke eigenschap bevatten en zijn daarmee niet te repliceren. Dit maakt ze toepasbaar om het eigendom of de authenticiteit van bepaald product aan te tonen. Samen maken ze deel uit van de rijke collectie altcoins, die er naast Bitcoin bestaat.

NFT token

Wat is het verschil tussen non-fungible en fungible tokens?

Fungible tokens zijn in tegenstelling tot non-fungible tokens wel te repliceren. Deze kunnen als het waren bijgemaakt worden, en uitgewisseld worden. Dat komt omdat elke token dezelfde waarde vertegenwoordigt. Denk bijvoorbeeld aan de dollar of aan een ticket voor een sportwedstrijd. Zowel dollars als tickets kunnen worden bijgemaakt indien nodig, en zijn vrij uitwisselbaar tussen personen. Dat klinkt makkelijk en dat is het ook, maar dit brengt wel bepaalde nadelen met zich mee. Het bijdrukken van dollars zal uiteindelijk tot inflatie leiden waarmee geld zijn waarde verliest.

Tickets voor sportwedstrijden zijn vrij uitwisselbaar en dat maakt ze gevoelig voor fraude. Hoe weet jij dat jouw ticket niet vervalst is? En niet reeds is doorverkocht aan een andere koper? Om deze problemen tegen te gaan zijn non-fungible tokens ontwikkeld.

Samengevat zijn de verschillen tussen non-fungible tokens en fungible tokens:

  • Non-fungible tokens zijn niet te repliceren. Fungible tokens wel.
  • Non-fungible tokens zijn niet deelbaar. Fungible tokens wel.
  • Non-fungible tokens vertegenwoordigen een unieke waarde. Bij fungible tokens is de waarde gelijk.

Hoe zijn NFT-tokens ontstaan?

Ze bestaan al een tijdje, maar sinds dit jaar kennen de tokens pas echt brede bekendheid. In 2017 ontstond de eerste bekendheid vanuit het spel CryptoKitties. Spelers konden tokens gebruiken om katten te fokken en te verhandelen. Een jaar laten zagen we de eerste online marktplaatsen ontstaan waar tokens verhandeld kunnen worden. Sindsdien werden ze ook toegankelijk voor beleggers. In 2019 kwamen de tokens voor het eerst in de sportlight te staan toen grote merken als Nike en de NBA bekend maakten iets met NFT te willen gaan doen. Dit zorgde ervoor dat sinds 2020 een echte hype ontstond onder crypto investeerders. Sinds dit jaar is het aanbod aan tokens gigantisch toegenomen en worden er maandelijks voor miljoenen dollars aan NFT gerelateerde tokens verhandeld bij crypto exchanges.

Waarvoor worden NFT-tokens toegepast?

Non-fungible tokens kunnen voor de volgende zaken worden toegepast:

  • Als uniek eigendomsbewijs van producten of goederen.
  • Als authenticiteit bewijs van bijvoorbeeld kunst.
  • In de gaming industrie voor het produceren, verhandelen en verzamelen van online items.
  • Voor de productie van licenties en certificaten.

Waar kan je NFT-tokens kopen?

Je kan ze kopen bij de bekende crypto exchanges. Bekijk bij welke brokers je het beste crypto en NFT-tokens kunt kopen. Het is belangrijk dat je eerst onderzoek doet naar de token die je graag zou willen kopen. Iedereen, dus ook mensen met slechte bedoelingen, kunnen tokens op een blockchain uitbrengen. Bekijk dus goed welk team van developers er achter de token zit, en wat de ervaringen zijn van andere kopers.

Je kan NFT-tokens kopen op een gecentraliseerde exchange of een gedecentraliseerde exchange. Het aanbod is op een gedecentraliseerde exchange vaak groter. Dat komt omdat er minder controle is op de uitbreng van de tokens. Dat brengt dus risico’s met zich mee. Een voordeel is het aanbod van minder bekende projecten die daarmee een potentieel hoog rendement met zich meebrengen. Zowel Binance als Bitvavo hebben een ruim aanbod aan NFT tokens te koop.